Društvo Za mlade ima nade i ovde

ГЛАМПИНГ „ЈЕЗЕРО“ У МЕЂУВРШЈУ – УДОБНОСТ У ПРИРОДНОМ АМБИЈЕНТУ

Дрвена кућица, која подсећа на далеку Ирску, а у њој, у свега 15 квадрата, све оно што имају добри хотели – удобан кревет, купатило, монтажни сточић и столице, мир и једноставност. Све је са детаљима који одмор чине лепшим, попут терасе са које пуца поглед на језеро… За оне који воле да бораве у природи, а ипак не могу без удобности, „измишљен“ је баш овакав смештај. Глампинг, спој камповања и гламура, баш као што име каже, осваја Европу, а однедавно постоји и у Овчарско-кабларској клисури. Осмислио га је Милош Тодосијевић у Међувршју, одмах поред кафане „Језеро“, која је део породичног наслеђа. Глампинг „Језеро“ први је овакав објекат у западној Србији.

После више од две деценије угоститељског искуства, Милош је пре три године одлучио да у овом прелепом пределу започне нешто потпуно другачије и ново. Прва идеја била је да апартман направи од великог винског бурета, али је одустао због немогућности добре топлотне изолације. Трагао је за решењем, идеалним баш за место на узвишењу, како би било што видљивије за оне који пролазе магистралом… Са пријатељем Драганом Гавриловићем, који ради у Паризу, осмислио је кућицу углавном од природних материјала, првенствено дрвета, налик онима које се виђају у Ирској и Шкотској.

Милош Тодосијевић

Окружена шумом, са стазом и степеништем од старих железничких прагова и бандера, двокреветна кућица је заиста убрзо привукла пажњу. Када је понуду ставио на портал „Booking“, показала се као пун погодак.

За три месеца колико већ ради, имао је госте више од 75 дана, већином из Београда и Новог Сада, али било је и Швајцараца, Британаца, Мађара, Италијана, Руса, па чак и из Хонг Конга!

– Очекивао сам овакво интересовање, јер је глампинг туристички хит ове године. Био би, сигурно, још већи, да није било пандемије. Моја рачуница је била да од 365 дана, за око 110 имам госте. Улагања су велика, испоштоване су све норме за заштићено подручје. Али, задовољан сам, јер сви који су долазили оставили су позитивне утиске и максималне оцене на „Booking“-у. Неки су већ долазили три пута, а резервације имамо и за Нову годину, па чак и за Васкрс! – каже Милош за „Чачански глас“.

Свако је пронашао нешто због чега му се Глампинг „Језеро“ допао. Један од гостију био је пресрећан, јер је сваки дан виђао веверицу која долази у „лов“ на орахе, други су уживали само да седе на тераси, да ту попију кафу коју им донесе домаћин, ручају у оближњим ресторанима, али већину је посебно одушевила вожња чамцем до Овчар Бање и натраг, коју им је домаћин приредио. Наравно, Милош све госте упозна са бисерима које Овчарско-кабларска клисура има – манастирима, Бањским потоком, видиковцем на Каблару, пешачким и планинарским стазама, ресторанима, као и историјским и културним занимљивостима у самом Чачку. Неки су боравили и целу седмицу, други дођу на викенд, или на један дан, само да „удахну“ природу онако како желе. Странци се углавном задржавају један дан, јер желе да обиђу још много тога у западној Србији. Тако организују свој одмор. Како би што више уживали у том једном дану, Милош их обавезно провоза чамцем по језеру.

Одличну сарадњу има са Туристичком организацијом Чачка. Његова жеља је да се гламипинг у Овчарско-кабларској клисури развије, јер то доноси већу популарност дестинације. Све је више људи који желе баш овакав одмор, 80 одсто гостију у „Језеру“ ове године били су млади.

– Имали смо госте из Хонг Конга, наменски су дошли у Србију, не само зато што смо били „отворени“ за странце. Чули су о нашој гостољубивости. Били су у Београду и кренули за Ужице, а један дан су провели код нас. Распитивали су се да ли постоје пешачке стазе поред језера, да ли има ергела у близини… Надам се да ће туристички садржаји бити богатији, посебно када се отвори нови ауто-пут, јер ће тада магистрала бити растерећенија – сматра Милош.

Још је много планова за наредну сезону – постављање још једне кућице, мало веће за породицу са децом, озидани роштиљ, наткривени летњиковац поред кућице, два бицикла за госте… Милош има троје деце  – Милицу (18), Огњена (12) и једногодишњу Леону. Супруга Мирјана и родитељи Зоран и Љиља су увек ту када нешто треба помоћи, а деда Владан (91) је морална подршка. Милош каже да је срећан што живи и ради баш на породичном имању.

– Зато желим и да гости осете тај породични дух. Наравно, ако желе мир, код нас га могу наћи.

В. Тртовић

КОМЕНТАРИ ГОСТИЈУ: „ЧИСТА ДЕСЕТКА!“

„Савршенство. Радујемо се поновном доласку. Изузетно. Љубазни власници, који се труде максимално… Породична атмосфера и изузетно лепа природа у околини… Боравак на овом месту је лек за душу! Чиста десетка! Сјајан концепт, локација и домаћин каквих више у Србији нема. Топла препорука за свакога! Кућа је врло чиста и мала, али имала је све што нам је требало… – само су неки од коментара задовољних гостију из Србије и других земаља.

У СЛОВЕНИЈИ НАЈПОПУЛАРНИЈИ

Глампинг је највише налик смештају на сафаријима. Појавио се пре десетак година у Енглеској, а онда и у Француској, Италији… Данас најбогатију понуду, каже Милош Тодосијевић, имају Словенци.

One thought on “ГЛАМПИНГ „ЈЕЗЕРО“ У МЕЂУВРШЈУ – УДОБНОСТ У ПРИРОДНОМ АМБИЈЕНТУ

  1. Prelepo napisano, sa dosta lepih fotografija koje potkrepljuju priču.
    Lično poznajem ovu divnu i radnu porodicu, a Miloš je, skroman, nenametljiv, vredan …
    Želim im svu sreću na ličnom i poslovnom planu, i da im se ostvari svaka zamisao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.