Društvo

Vakcina u Srbiji verovatno u januaru, još se ne zna kakav je plan vakcinacije

Najmanje četiri vakcine protiv kovida-19 pokazuju visok stepen uspešnosti, ali ni jedan kandidat u svetu još nema odobrenje za primenu. Prvi zahtev za upotrebu vakcine biće podnet u petak u Americi. Zemlje Evropske unije već imaju plan vakcinacije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić podseća da bi sa vakcinacijom uskoro moglo da se počne u Nemačkoj.

„Imamo i svetlo na kraju tunela, u Nemačkoj je juče ministar zdravlja pozvao ambulante da se pripreme za 10. decembar, eventualno do 15. da se krene s vakcinacijom“, navodi on.

Kada će se u Srbiji ukazati svetlo na kraju tunela? Da bi se vakcina pojavila i na srpskom tržištu potrebno je da je odobri i domaća agencija za lekove, ističe direktor Udruženja proizvodjača inovativnih lekova „Inovia“ Bojan Trkulja.

Naša agencija prati ono što je standard u Evropskoj uniji, uz dodatni zahtev da se kod nas ne može registrovati lek ili vakcina ako već nije registrovan u Americi ili Evropi. Kasnićemo nekoliko nedelja za njima, moguće je da ćemo krajem ove godine ili početkom sledeće već imati isporučene prve doze“, uveren je Trkulja.

Vakcina protiv kovida-19 primaće se u dve doze u razmaku od nekoliko sedmica. Državni vrh nedavno je najavio da se u prvom naletu dogovara nabavka milion i osamsto hiljada doza vakcina. Predsednica Vlade Ana Brnabić dodaje da se pregovara sa svim proizvođačima.

„Razgovaramo sa svim stranama: od američkog Fajzera s kojima imamo predugovor, kineskog Sinofarma s kojim u ovom momentu radimo na predugovoru, komuniciramo sa ruskim proizvođačem Sputnjik V vakcine, sa Astra zenekom i to je to“, kaže premijerka.

Zbog posebnog skladištenja Fajzerove BionTeh vakcine na -70 stepeni Celzijusa, srpske vlasti nabavljaju i specijalne kontejnere za transport i skladištenje.

Premijerka Brnabić kaže da bi vakcine trebalo da stignu tokom decembra.

Predsednik Vučić nedavno je najavio da će se sa vakcinacijom u Srbiji početi u januaru i da su već poznate prioritetne grupe.

„Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo dovoljno vakcina za kompletan zdravstveni sektor, najveći deo vojske i policije, za one najizloženije čime bi zaštitili zdravstveni sistem, ili bi na one koji imaju najteže bolesti i starije od 65 godina“, rekao je Vučić.

Za javnost je još nepoznat plan vakcinacije u Srbiji. Vlasti još nisu donele odluku ni da li će vakcinisanje protiv kovida-19 biti obavezno. Naime, u Nemačkoj je najavljeno otvaranje privremenog centra za imunizaciju velikog kapaciteta. U Velikoj Britaniji određeno je 1.500 mesta u kojima će se stanovništvo vakcinisati.


Prema rečima nadležnih iz Svetske zdravstvene organizacije plan je da u 2021. godini svaka zemlja bude u stanju da vakciniše 20 odsto stanovništva.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.