Društvo Selo

ОДРЖАНИ „ДАНИ ПОЉА СТРНИХ ЖИТА“

ОЧЕКУЈЕ СЕ УМАЊЕЊЕ ПРИНОСА ЗА ДВАДЕСЕТАК ОДСТО

Због лоших временских прилика, приноси хлебног зрна ће у овој сезони бити умањени за око двадесетак одсто у односу на прошлогодишње, али под условом да у наредних месец дана влада повољније време, речено је на традиционалној манифестацији „Дани поља стрних жита“ која је одржана почетком ове недеље у љубићској Балузи. На огледној парцели Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак, на имању пољопривредника Симеуна Раковића, посетиоци манифестације су имали прилику да на лицу места виде и из прве руке чују какве карактеристике и које предности имају нове, али и неке старије сорте пшенице и јечма различитих селекцијских кућа, пре свега, у стресним условима.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба (ПССС) Чачак већ више од пола века организује „Дане стрних жита“. За разлику од ранијих година, због временских неприлика које су задесиле подручје Моравичког округа, овом значајном догађају је присуствовало мање пољопривредника, јер су им велику главобољу задале прошлонедељне поплаве.  

На огледном пољу у љубићској Балузи у октобру прошле године је засејано је седам сорти пшенице новосадског Института за ратарство и повртарство, три „Асове“ и две LG-јеве и пет сората јечма за сточну исхрану из три семенске куће.

ВРЕМЕНСКЕ НЕПРИЛИКЕ ПОМРСИЛЕ РАЧУНЕ РАТАРИМА

Како је навео Милан Дамљановић, саветодавац ПССС Чачак, на огледној парцели је сетва пшенице обављена у оптималном року, у октобру прошле године. Све предвиђене агротехничке мере су потпуно спроведене. Обављена је и прихрана пшенице, што је допринело нормалном напредовању ове ратарске културе, али су временске прилике онемогућиле да се спроведе корективни третман за сузбијање корова, што ће, ако се све узме у обзир, умањити принос хлебног зрна за око 20 одсто у односу на прошлогодишњи, а знатно лошији ће бити и квалитет зрна.

– Ове године је ПССС Чачак имала много проблема у извођењу огледа. Бокорење је било успешно, почетак влатања такође, међутим, после тога су почеле ове кише, које су онемогућиле да се на парцелу уђе са пољопривредном механизацијом, како би се обавила, пре свега, заштита од фузариоза и жуте и лисне рђе, као и корективно прскање против корова. Управо због тога, на овој парцели има дивљег овса који се у последње време у великој мери појавио на нашим стрништима, а зна се да је њега теже уништити. Зато препоручујемо да се обавезно примењује плодоред – рекао је, између осталог, Милан Дамљановић, саветодавац ПССС  Чачак.

На „Данима поља стрних жита“ је наведено да је стање ове изузетно важне ратарске културе слично на готово свим парцелама на подручју које покрива ПССС Чачак и да, поред фузариоза и жуте рђе, на многим теренима има и доста полегања усева због вишка влаге.  

Због обилних падавина, пољопривредници су последњих дана са зебњом гледали у небо, ишчекујући да престане киша, али  је страх и даље остао присустан,  јер се променљиве временске прилике најављују и за наредни период.Живко Стевановић из Премеће је прошле јесени засејао хектар и по пшенице и нада се да ће у наредних месец дана време бити боље, како би на својим парцелама сачувао бар 70 одсто очекиваног рода пшенице. 

– Још увек има много влаге у земљишту, на мојој парцели има и полегања пшенице. Ова година је таква каква јесте, житарице су усвојиле превише хранива, непогоде су учиниле своје, па је дошло до полегања усева. Надам се да ће се то бар делимично исправити до жетве, биће редукован род, али очекујемо да ћемо имати бар седамдесетак процената у односу на прошлогодишњи род – рекао је Стевановић.

ПОВЕЋАНА ВЛАГА ПОГОДОВАЛА РАЗВОЈУ БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА

Милутин Ђокић из новосадског Института за ратарство и повртарство наводи  да је ово једна од тежих година за српске ратаре. Они су прошле јесени засејали пшеницу на дупло већим површинама, на приближно 700.000 хектара, пре свега, због добре цене хлебног зрна, али и суше која је обележила 2022. годину.  Отуда су ратари били највише заинтересовани за јаре сорте пшенице, попут „Наташе“, као и за ране јечмове и овас.

– Наше селекције имају изузетно добар квалитет и већина њих су побољшивачи. Оне су много отпорније на стресне услове, болести и штеточине, а дају добре приносе. Хтели смо да спојимо и принос и квалитет хлебног зрна, али и да повећамо отпорност на болести и штеточине. Временске прилике нису ишле на руку пољопривредницима да обаве све неопходне третмане пшенице, што је условило ширење болести и штеточина, што ће сигурно утицати на умањење приноса – рекао је Ђокић.

Борко Ивановић, представник „Галенике фитофармације“, истакао је да  LG-јеве средње ране сорте пшенице које су присутне на огледном пољу у Балузи имају висок родни потенцијал и висок степен толеранције на болести.

– Ова сезона је најбољи показатељ да су поједине сорте пшенице које су имале виши степен отпорности и толерантности много боље прошле овај период појачаних двомесечних падавина, тако да се то може добро видети и на овом огледу. Имали смо ситуацију да су у овој сезони у чачанском крају били доста заступљени фунгицидни третмани, који, иначе, нису били уобичајени за неке претходне године, јер су оне биле сушне. Узимајући у обзир временске прилике, без фунгицидних третмана не бисмо могли да очекујемо неке значајније приносе због великог напада болести и штеточина. Одређени број произвођача је упркос лошим временским условима успео да спроведе те третмане, тако да на таквим парцелама резултати нису изостали – истакао је Ивановић.

Жетва пшенице почиње за мање од месец дана. Агрономи кажу да је врло незахвално давати било какве прогнозе о приносима пшенице пре него што она стигне до амбара. Ипак , узимајући у обзир садашње стање усева, Дамљановић каже да ће приноси пшенице износити од четири до четири и по тоне сувог хлебног зрна по хектару, али под условом да у наредних месец дана владају повољне временске прилике за развитак биљака.  

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.