Kultura Kultura

Oдржани Видовдански све(т)лописи

Oдржани Видовдански све(т)лописи

ИЗВОР: ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА

Програм „Видовдански свет(л)описиˮ, које традиционално организује Удружење „Чувари дела Вука Караџићаˮ из Чачка, одржан је 30. јуна у Великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ. На самом почетку председник Удружења Данијела Ковачевић Микић је говорила о плодном раду са младима и прошлогодишњем пројекту који је обухватио промоције, књижевне вечери и сл. Она је укратко указала и на будуће кораке у раду Удружења, јер је и ове године планирано да се реализују, захваљујући пројектним активностима, а пре свега труду чланова, значајни истраживачки задаци које ће спроводити ученици уз помоћ својих ментора.

О значају етнологије и њеном проучавању и прилозима који ће бити заступљени у новом броју Данице, која би ускоро требало да изађе из штампе, говорила је Душица Матицки, члан редакције и секретар Вукове задужбине. На свечаности је представљен Школски зборник Даница за младе, а о њему је подробно казивала Мила Мутавџић, члан Удружења „Чувари дела Вука Караџићаˮ. Ученици ОШ „Свети ђакон Авакумˮ из Трнаве, које је припремала проф. српског језика и књижевности Милица Милошевић, показили су колико ово штиво може да буде корисно дидактичко средство у настави.

Током „Видовданских све(т)лописаˮ додељене су захвалнице Велики добротвор Граду Чачку и Добротвор: Миладину Божовићу, Милкици Милетић, др Богдану Трифуновићу, Горици Станојевић, Милојку Калосеровићу, Раденку Ћурчићу и Маји Илић Тимотијевић. Признање Задужбинар године понели су Делфина Рајић, Милица Матовић и Владан Милић. Награде Вукове задужбине уручене су Светлани Вуковић и Данијели Ковачевић Микић. Пригодне захвалнице су додељене и медијским кућама из Чачка.

Удружење „Чувари дела Вука Караџића” настоји да ода почаст свом оснивачу и оданом заљубљенику у народну традицију и културу мр Гроздани Комадинић, те је с том намером   расписало и Први спомен-конкурс „Мр Гроздана Комадинић” за најбољи есеј везан за  рад и књижевни опус оснивача. О приспелим радовима одлучивао је жири у саставу: др Оливера Крупеж, Мила Мутавџић, Милица Баковић, Зорица Лешовић Станојевић и докторанд Милица Милошевић, сви чланови Удружења. Првонаграђени је есеј „Потка о Гроздани Комадинићˮ који потписује Радана Вила Станишљевић, професор из Републике Српске.

А колики значај Удружење даје сарадњи са младима, потврдили су и ученици ОШ „Сретен Лазаревићˮ из Прилика припремивши, уз помоћ ментора Верице Костић, пригодан драмски колаж.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.