Aktuelno Obrazovanje

ODRŽANO REGIONALNO TAKMIČENJE UČENIKA MAŠINSKIH ŠKOLA

STATI „NA CRTU“ DRUGIMA – NAJVEĆI IZAZOV ZA MLADE!

FB_IMG_1491764442271
Na Regionalnom takmičenju učenika mašinskih škola, održanom 7. aprila u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku, prva tri mesta u kategoriji automehaničara osvojili su: Ivan Terzić (MSŠ Čačak), Marko Urošević (SŠ Koceljeva) i Nemanja Tandi (MSŠ Čačak), dok su među bravarima najbolji bili: Marko Filipović (TŠ Požega), Milan Jovanović (TŠ Ub) i Nikola Milosavljević (TŠ Kraljevo). Inače, prvih šest učenika sa rang liste, u obe kategorije takmičenja, učestvovaće na Republičkom takmičenju mašinskih škola, koje će biti organizovano tokom maja u Leskovcu.

FB_IMG_1491764598113Za učenike Mašinsko-saobraćajne škole svako novo takmičenje predstavlja veliki izazov, jer tada imaju priliku da stanu “na crtu” drugima i pokažu koliko su njihova teoretska znanja potkovana praktičnim radom.
– Konkurencija je bila jaka, ali smo se dobro pripremili za ovo takmičenje. Naša škola ima odlične uslove za praktičnu nastavu i to nam omogućuje da se dobro osposobimo za budući poziv. Nadam se da ću sa diplomom MSŠ lako doći do zaposlenja, jer su dobri automehaničari traženi – rekao je Ivan Terzić, učenik trećeg razreda MSŠ u Čačku, prvoplasirani u kategoriji automehaničara.

FB_IMG_1491764345659Prema rečima prof. Dragiše Petkovića, organizatora praktične nastave u MSŠ u Čačku, na Regionalnom takmičenju je učestvovalo 10 mašinskih škola – 10 automehaničara i isto toliko bravara.
– Takmičenje je organizovano samo za automehaničare i bravare, jer pojedine škole u ovom regionu, nažalost, nemaju dovoljan broj đaka i odeljenja, što je pogubno za naše obrazovanje. Ova naša zanatska zanimanja trebalo bi ponovo afirmisati, jer bez njih nema industrijalizacije. Dobili smo zadatak od Zajednice mašinskih škola da realizujemo deo revijalnog takmičenja, ali nismo bili u mogućnosti da ispoštujemo sve zahteve. Učenici pojedinih škola nisu ovladali dijagnostikom elektronskih sistema, jer nisu imali uslove za takvu vrstu rada. Smatram da je upravo ovaj podatak dobar pokazatelj da bi pod hitno trebalo nešto menjati u sistemu obrazovanja, kako bi se ostvario značajniji pomak u osposobljavanju deficitarnih kadrova, za kojima vapi naša privreda – rekao je prof. Petković.

FB_IMG_1491764490698Zahvaljujući kvalitetnom nastavnom kadru i dobroj opremljenosti radionica, Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku od 2006. godine primenjuje dualno obrazovanje.

– Očekujem da će naša škola za četiri-pet godina postati rasadnik kadrova za moderne CNC tehnologije i smatram da naš region neće imati problem nedostatka stručnog kadra u toj oblasti, ali pod uslovom da se srednje škole malo bolje opreme – ističe Petković, dodajući da je MSŠ u pregovorima da školuje odgovarajuće zanatske kadrove za potrebe Vojske Srbije, što bi trebalo da se realizuje već od naredne godine.

FB_IMG_1491764315371Zaposleni u MSŠ dobro sarađuju sa čačanskim privrednicima, osluškuju njihove potrebe i uvek su spremni da uvode nove obrazovne profile.
– Imamo jasnu sliku koji su obrazovni profili najneophodniji našoj privredi, jer smo u stalnoj komunikaciji sa privrednicima. Za narednu školsku godinu planiramo uvođenje novog obrazovnog profila za potrebe tekstilne industrije. Reč je o modnim krojačima. To je samo deo naših napora da ublažimo veliki diskorak između potreba privrede i obrazovnog sistema – kaže Petković, podsećajući na činjenicu da trenutno u Čačku postoji 30 CNC glodalica, koje su jednostavno neupotrebljive zbog nedostatka školovanih kadrova.
Za učenike iz drugih škola – buduće automehaničare, koji su se plasirali na Republičko takmičenje, MSŠ će organizovati predavanje o motorima sa elektronskim sistemima i autodijagnostikom, kako bi se oni blagovremeno pripremili za Republičko takmičenje.
V. S.

Оставите одговор