Foto-galerija Kultura

Отпад претворен у уметност

– Отпада се можемо лишити само ако смо креативни. Тако га зовемо из немоћи да нађемо бољу реч или нешто урадимо са њим. Када га претворимо у нову материју, онда то више не можемо називати отпадом – каже Божидар Плазинић, оснивач и уметнички руководилац међународног Симпозијума „Уметност и папир“.

Синоћ је у Културном центру Чачак отворена изложба „Уметност и папир 2023“. Представљено је око 200 дела уметника из 14 земаља. На увиду су и најзначајнији ретроспективни радови од рециклираног материјала.

Симпозијум „Уметност и папир“ 2023. обележава 30 година постојања.

– Није у српском менталитету да нешто траје у континуитету . Када помислите да више не можете, онда се јави неко, као покојни Јосиф Ћосић и понуди сарадњу са Фабриком хартије. Била је изузетна и трајала је деценијама. Наша сарадња је и сасвим природна, с обзиром на то да се бавимо еколошким проблемом. Рециклирамо отпадни материјал и претварамо га у уметнички – подсећа Божидар Плазинић.

Милун Тодоровић, Весна Петровић, КЦ Чачак, Делфина Рајић, Весна Ковачевић, преводилац, бугарски уметници и супружници Тодор и Даниела Тодоров

Изложбу „Уметност и папир 2023“ отворила је историчарка уметности Делфина Рајић, директор Народног музеја Чачак, а посетиоце је поздравио и градоначелник Милун Тодоровић.

У Културном центру одржано је и предавање „Уметност и папир“. Представљени су радови са Међународног фестивала „Уметност и папир у Софији“. Неки су приказани и на изложби у Чачку.

Гост је била бугарска уметница Даниела Тодорова, уметнички директор Аматерас фондације…

Верица Ковачевић, КЦ Чачак, Весна Ковачевић и Даниела Тодорова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.