Aktuelno Kultura

OTVORENI 15. DANI FOTOGRAFIJE U SRBIJI – ČAČAK 2017.

Songom prve strofe čuvene pesme “Zadnji voz za Čačak”, takođe, čuvenog Čačanina Bore Đorđevića, frontmena rok grupe “Riblja čorba”, u petak, 30. juna, u Likovnom salonu Doma kulture započelo je otvaranje 15. Dana fotografije u Srbiji – Čačak 2017.” Manifestaciju je organizovao Foto kino klub “Čačak” koji ove godine obeležava 40 godina postojanja i rada. Pozdravljajući učesnike i goste manifestacije koju je u ime lokalne samouprave otvorio Milan Bojović, i sam član domaćeg foto kluba je rekao da će grad podržati dobru fotografsku tradiciju u našoj sredini. Predsednik ovog Kluba Vojisalav Vojo Pešterac je naglasio da se ovogodišnji Dani fotografije realizuju “u izmenjenoj formi, sa većim akcentom na međunarodnoj saradnji i upoznavanju sa radom fotografa iz regiona i celog sveta, predstavljajući međunarodne i samostalne izložbe savremenih stranih i srpskih autora. U holovima Doma kulture postavljene su četiri izložbe.

15. DANI FOTOGRAFIJE SVIIII

Treći Internacionalni Salon fotografije “GRADAC 2017” sa sedištem u Čačku, obuhvatio je 60 nagrađenihfotografija, a nagrade prisutnim domaćim autorima je uručio predsednik salona Damir Stanovčić. Među nagrađenima srebrnim medaljama su Branka Vučićević Vučković iz FKK “Čačak”, Đorđe Vukičević iz Novog Sada, bronzanom Ištvan Virag iz Sombora, a pohvalama Miroslav Milovanović iz Bora i Goran Kojadinović iz Kragujevca. Zlatne medalje pripale su autorima iz Norveške, Slovačke, Hong Konga… Ova izložba je organizovana pod patronatom dve najveće i najznačajnije svetske asocijacije fotografije FIAP i PSA (Udruženje fotografa Amerike), što joj daje najveći međunarodni značaj.

Kolekcija “Nove tendencije u makedonskoj fotografiji”, obuhvata 35 fotografija 28 autora, a njena najveća vrednost je raznolikost tema i pristupa fotografiji.

15. DANI FOTOGRAFIJE BORO RUDIC

– Svesni smo fotografske globalizacije putem raznih društvenih mreža na kojima veliki broj autora radi veoma slično, a taj manirizam je poguban za fotografiju. Zbog svega toga državne kolekcije bi trebalo da budu heterogene, da pruže bogatstvo različitosti pristupa u stvaranju, tako da gostujuća izložba makedonske fotografije upravo to i nudi, a izložene fotografije nastale su poslednjih desetak godina – rekao je Rudić.

Na svojoj samostalnoj izložbi, Boro Rudić, MF MFS, AFIAP, predsednik Foto saveza Makedonije, predstavio se kolekcijom “Exit” od 40 fotografija, štampnih na ručno rađenom papiru specijalno za ovu priliku. U svom obraćanju fotografskoj publici u Čačku Rudić je rekao da autorska fotografija, posebno kada se govori o kolekcijama, mora imati prepoznatljiv rukopis i trebalo bi da predstavlja presek ukupnog stvaralaštva autora. O njegovoj izložbi govorio je Zoran Purge MF FSS.

Postavljena je i samostalna izložba Vojislava Voja Pešterca, MF FSS, FIAP Excellece /Gold, pod nazivom “Refleksije”, koju čini kolekcija od 32 fotografije bazirane na urbanim percepcijama odraza u gradskim izlozima. Ovim fotogrfskim postupkom “otvaraju se nove dimenzije prostora i vremena koje dovode u pitanje postojanje same stvarnosti i njene slike. U tim međuprostorima, autor i njegov odraz pojavljuju se kao lajt- motiv koji posmatrača vraća u realnost.”

Iste večeri u Kafe galeriji “Žuta kuća” otvorena je i samostalna izložba čačanskog autora Radenka Radovanovića, pod nazivom “Rock and roll”, povodom sticanja zvanja Fotograf prve klase (F1) Foto saveza Srbije. Ovu izložbu otvorio je Zoran Milošević, MF FSS, EFIAP, rečima da su u čačanskom FKK zajedno od samog početka, i da se Radovanović izdvajao po tome što se, decenijama pre digitalne ere, dok su drugi razvijali crno-bele fotografije, on u startu bavio snimanjem kolornih dijapozitiva, odnosno, slajdova, za koje je dobijao brojne nagrade. Osim toga, nemerljiv je Radovanovićev doprinos u organizovanju, žiriranju, postavljanju brojnih izložbi, uvek na prvoj liniji realizacije. Jedno vreme je bio predsednik FKK “Čačak”, a svakako je jedan od onih koji i danas obezbeđuje “život kluba”, naglasio je Zoran Milošević.

15. DANI FOTOGRAFIJE PRIZNANJA

U subotu je u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” otvorena samostalna izložba poznatog fotografskog umetnika iz Beograda Maria Leone Bralića, pod nazivom “Moje senke”, za koju je selkciju uradila  kustos Mima Racković.

-Predstavljanjem foto klubova iz inostranstva organizator nastavlja već ustaljenu praksu ove manifstcije sa željom da je afirmiše van granica Srbije, uvereni da su, uprkos savremenim komunikacijama, lični susreti i kontakti umetničkih fotografa od velikog značaja za razmenu ideja i iskustava i stvaranje novih prijateljstava – rekao je profesor Branimir Karanović.

Dobitnici ovogodišnje Plakete “Radoš Mandić”, specijalnog priznanja ustanovljenog u znak sećanja na rano preminulog člana čačanskog FKK su profesor Branimir Karanović i Boro Rudić, predsednik FS Makedonije.

U subotu je sav fotografski svet krenuo na tradicionalni foto safari u Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Na bilans rada FKK “Čačak” povodom jubileja, podsetila je voditelj programa Verica Kovačević. Osnovan 4. novembra 1977, FKK “Čačak” je tokom četiri decenije organizovao više od 50 različitih foto i kino kurseva i foto škola sa više od 1.000 polaznika, priređeno je više od 250 izložbi, među njima i veliki broj jugoslovenskih, regionalnih i srpskih razmera, brojne manifestacije posvećene su i filmu, od 2003. godine je inicijator, osnivač i organizator najznačajnije fotografske manifestacije “Dani fotografije u Srbiji”. FKK “Čačak” i njegovi članovi, proglašeni su prošle godine za najuspešniji u Srbiji, za svoj rad dobio je najznačajnija priznanja i opstaje uprkos tehnološkom napretku, nedostatku sredstava, internim podelama, i uprkos tome što je većina klubova u Srbiji ugašena i prestala sa radom.

Z. L. S.

Оставите одговор