Društvo

OZVANIČEN POČETAK IZGRADNJE AUTOPUTA POJATE – PRELJINA

U mestu Jasika kod Kruševca, ozvaničen je početak radovi na izgradnji auto-puta Pojate-Preljina, odnosno Moravskog koridora u dužini od 112 kilometara, a koji će povezati koridore 10 i 11.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da će Moravski koridor polako vratiti ljude koji su polako tokom devedesetih napuštali ovaj kraj.

“Hoćemo da vratimo ljude iz inistranstva i da zadržimo mlade, niko neće da dođe ako nema puteva. Kada radimo zajedno i vredno, mnogo toga možemo postoći zajedno”, rekao je Vučić na svečanosti povodom početka gradnje auto-puta.

Prema njegovim rečima, ovaj put donosi najmoderniju tehnologiju i biće naširi autoput od 30 metara.

“Digitalni koridor omogućava da u svom automobilu, kao i na znakovima vidite gde je bio udes, gde je gužva, magla, gde je klizavno, kako biste bili sigurni tokom vožnje. Takve auto-puteve gradi Srbije”, poručio je Vučić.

Ističe i da će izgradnjom auto-puta biti regulisano korito Zapadne Morave, čimeće biti sprečene poplave.

Vučić je rekao i da je u poslednjih sedam godina u Čačka, Kraljevo, Vrnjačju Banju, Trstenik, Kruševac, Ćićevac službeno dolazi 64 puta, što je više u odnosu na sve zvaničnike od 1945. godine do danas.

Direktor projekta Moravskog koridora, Endrju Milunci iz kompanije “Behtel”, kaže da je izgradnja auto-puta početak partnerstva koji će iznedriti jedinstven infrastrukturni projekat u Srbiji.

“Od Moravskog koridora korist će imati pola miliona građana. Po prvi put na Balkanu imaćemo izgrađen masivan sistem za odbranu od poplava”, naveo je Milunci.

Cena izgradnje 112,3 kilometra auto-puta je 745.000.000 evra. Predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac auto-putem bude povezan sa Koridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak auto-putem povežu sa Milošem Velikim, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Auto-put Pojate-Preljina gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i sastojaće se iz tri deonice: Pojate–Kruševac dužine 27,83 kilometara, Kruševac–Adrani dužine 53,88 kilometra i Adrani–Preljina dužine 30,66 kilometra.

Tokom izgradnje ovog auto-puta, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.