Kultura

„ПАКРАЦ“ МЕЂУ 12 ОДАБРАНИХ

РОМАН ВЛАДАНА МАТИЈЕВИЋА У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА НИН-ову НАГРАДУ

Роман „Пакрац“, Издање београдске „Лагуне“, чачанског књижевника Владана Матијевића, нашао се у ужем избору жирија критике 70. НИН-ове награде за најбољи роман објављен у 2023. години. Најнаграђиванији чачански књижевник ово престижно признање добио је први пут 2003. године за роман „Писац издалека”.

О награђеном одлучује жири који ради у саставу: Горан Коруновић (председник), Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић и Тамара Митровић.

Како је наводенеона сајту НИН-а, на коме је објављен и списак кандидата за ово престижно књижевно признање, најужи избор биће познат у понедељак, 29. јануара, када ће бити саопштено име 70. добитнице или добитника НИН-ове награде. На конкурс је стигло 188 романа.

У најужем избору су: Аднан Репеша: „Година без прољећа“ (Лагуна); Филип Грујић: „И онда опет, из почетка“ (Booka); Владимир Пиштало: „Песма о три света“ (Агора); Стево Грабовац: „Послије забаве“ (Imprimatur); Нађа Петровић: „Медузе живе заувек док их не ухвате“ (Геопоетика); Бојан Кривокапић: „Вила фазанка“ (Areté); Владан Матијевић: „Пакрац“ (Лагуна); Марко Пишев: „Тајни сват“ (Орфелин издаваштво); Дејан Огњановић: „Задушнице“ (Ауторско издање и штампарија „Свен“); Лаура Барна: „Скупљачи случајева“ (Нишки културни центар); Срђан Срдић: „Аутосекција“ (Партизанска књига); Љубомир Кораћевић: „У земљи Фрање Јосифа“ (Књижевна општина Вршац).

Кроз топоним места, симбола страдања у не тако давном времену ратова и злочина на овдашњим просторима, садржај Матијевићевог романа, сазнајемо, развио се заправо из једне ноар приче, објављене у том жанру који разоткрива тамне, криминалистичке стране друштва.

– Мој нови роман “Пакрац” је прича о друштву огрезлом у насиље, о животима људи које свакодневно бомбардују вестима из црне хронике, о последицама рата и траума које су из њега произашле. „Пакрац” испуњава све захтеве ноар романа, али не мислим да се може сврстати у ту врсту литературе јер, поред бизарности и мучнине које изазвају описи серијских убистава која се догађају у Београду, роман има и својства која нису карактеристична за тај жанр. Због својих особина лако се може сврстати и у драму, и у психолошки роман, и у политички роман…. На крају ћу још рећи и да на јунаке овог романа наше друштво кад-тад мора почети да рачуна – рекао је средином новембра за „Чачнски глас“ Владан Матијевић, поводом свог новог романа.

Роман “Пакрац” се одвија на Булевару краља Александра у Београду, у последња три месеца 2019. године, али његова прича има јаке везе и са пакрачким ратиштем на којем је главни јунак 1991. године провео седам страшних месеци… Психологија неуравнотеженог јунака ове беспоштедне анатомије посрнућа, између осталог, осликава наличје послератне Србије, осиромашене и морално девастиране. Његов дуготрајан унутрашњи монолог је упућен Пепију, пријатељу са ратишта. У ту исповест о себи и људима са булевара, свом сведеном животу између пијаце Ђерам и гарсоњере пуне оружја, повремено се уплићу крваве сцене из Пакраца…

Владан Матијевић је рођен 16. новембра 1962. године у Чачку, где и данас живи и ствара. Објавио је до сада осам романа, две збирке прича, две збирке поезије, књигу драма и књигу есеја. За књижевно стваралаштво добио је бројне награде: НИН-ову, Андрићеву, Меша Селимовић, Исидора Секулић, Данко Поповић, Кочићево перо, Кочићева књига, Борисав Станковић, Стеван Сремац и две награде за целокупно књижевно дело – „Рамонда сербика“ и „Златни крст кнеза Лазара“. Запослен је у Уметничкој галерији Надежда Петровић у Чачку као уредник едиције „Равнотежа“ која објављује ликовну критику и есејистику.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.