Društvo

ПЕРИОД АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ – НАЈВЕЋА КОНЦЕНТРАЦИЈА ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА

Сунчани септембар и ове године погодује амброзији и њеном, за многе, неподношљивом дејству. Ипак, због временских услова у августу, који је имао више кишних дана, повећана концентрација ове све распрострањеније коровске биљке, забележена је тек у другој половини месеца. Према подацима Завода за јавно здравље Чачак (ЗЗЈЗ), то је десетак дана касније у односу на прошлу годину.

Јелена Миловић, дипломирани инжењер заштите животне средине, која у ЗЗЈЗ прати ову област, објашњава да је сада сезона цветања корова, пре свега, амброзије и коприве.

– У августу било је осам дана са високим вредностима концентрације амброзије, што значи да су вредности биле изнад 30 поленових зрна по метру кубном ваздуха. Ове године прве високе концентрације забележене су 24. августа, а 3. септембра вредности су биле и шест пута веће од дозвољених – каже Миловић, истичући да су то уобичајени подаци за ово доба године.

У зависности од временских услова, концентрације полена амброзије су највеће у јутарњим или у вечерњим сатима. Они који пате од алергија требало би, управо, у тим временским интервалима да избегавају боравак у природи и да затварају прозоре. Овакво стање потрајаће до краја септембра, уз могуће смањење, уколико буде кише. Иако је полен тог корова активан и у октобру, на основу ранијих резултата, у том периоду не прелази граничне вредности.  

Завод за јавно здравље Чачак ради мерења концентрације полена 24 биљне врсте, укључујући и амброзију. Недељни извештаји, који обухватају табеларни приказ стања алергеног полена у атомосфери, налазе се на сајту ЗЗЈЗ и Агенције за заштиту животне средине. Од те републичке установе је 2007. и добијен апарат за мерење полена тзв. клопка, која се, иначе, налази на згради поште у нашем граду и покрива пречник око 50 километара. Сви подаци месечно се достављају надлежним градским службама, Канцеларији за заштиту животне средине Града Чачка, будући да се ово мерење, на основу уговора, финансира из градског буџета.

Још се не зна колику површину је „окупирала“ амброзија на територији нашег града. Према проценама, она је из годину у годину све распрострањенија, пошто само једна биљка произведе и по неколико милијарди семена, а нема организованог уништавања овог корова.

В. Тртовић

СИМПТОМИ СЛИЧНИ ПРЕХЛАДИ

Када је реч о алергији на полен амброзије, медицински стручњаци истичу да се често не уради права дијагностика. Многи је мешају са „обичном“ прехладом, јер су и симптоми веома слични. Ипак, оно што их разликује је то што алергијски симптоми трају дуже од две недеље. Утешно је што око 70 одсто људи има благе симптоме, попут кијања, свраба очију, носа, ушију, непца, коже… Јачи симптоми су упорне главобоље и дисајне тегобе. Када су велике концентрације полена може се деловати превентивно. Препоручује се затварање прозора, употреба заштитних наочара, спрејева, гелова или неке масне креме за ноздрве, како би се направила механичка баријера, умивање после доласка из природе…

Алергије се успешно могу држати под конролом уз помоћ лекова (антихистаминика), а посебним имунотерапијама могу се и потпуно излечити. Наравно, све ово треба искључиво спроводити уз анализе и надзор лекара.

Амброзија (лат. Ambrosia artemisiofolia), коју у народу зову и лимунџик фазануша, парложна трава, американа, је најјачи коровски алерген. Једногодишња је биљка, која води порекло из Северне Америке, може да израсте од 20 сантиметара до два метра. У природи је нико не једе због горког укуса, а због прилагодљивости може да расте на различитим стаништима. Цвета од јула до октобра, а клијање траје до жетве пшенице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.