Grad

PESMA NAS JE ODRŽALA – ODGOVOR NEBOJŠE RACKOVIĆA NA KORONU

Muzičari svakako pripadaju profesiji koja je „platila najveći ceh“ posle izbijanja virusa korone. Dovedeni su u izuzetno tešku situaciju i svako se snalazi kako zna i ume. Mnogi su „zamrzli“ svoje aktivnosti i čekaju „neke, malo bolje dane“. Međutim, ima i onih koji se ne predaju i ovo vreme koriste da rade na sebi, izdignu svoju karijeru na viši nivo i spremno dočekaju vreme posle korone. Jedan od njih je naš sugrađanin Nebojša Racković koji se odlučio na smeo potez da snimi novu pesmu, ali i da za nju uradi spot.

Rackov nemirni duh nije dozvolio da se ovaj sjajan muzičar, sinonim za  vrhunski provod, tokom prvih dana izbijanja epidemije, kada su počeli „prinudni odmori“, prepusti melanholiji i jadikovanju.

– Odjednom se pojavila velika količina slobodnog vremena koju je trebalo nekako ispuniti. Pregledom društvenih mreža zainteresovala me je pesma u izvođenju Borisa Kapetanovića, svestranog umetnika koji piše poeziju, prozu, komponuje. Na prvo slušanje mi se svidela i u meni se javila želja da je snimim, jer dugo nisam imao svoju pesmu. Brzo smo se dogovorili da uzmem muziku i tekst – započinje priču Racković kako je „Tamburaši, častite me pesmom“ ugledala svetlost dana.  

Sledeći korak bio je pravljenje odgovarajućeg aranžmana. Mnogo vremena je potrošio u radu sa svojim čačanskim kolegama, ali do zadovoljavajućeg rezultata nije bilo.  

– Dugo sam razmišljao u kom stilu da je uradim. Nisam želeo da ona bude u maniru nekih pomodnih muzičkih kretanja koji se meni uopšte ne sviđaju. Da se sluša par meseci, a onda brzo zaboravi. Hteo sam nešto što bi ličilo na evergrin. Na neku gradsku pesmu, koja budi emocije i rado se sluša u svakoj prilici. Zato sam se obratio poznatom pevaču i producentu Željku Vasiću za pomoć. Njemu se ta ideja svidela i prionuo je na posao – objašnjava Racko kako je dug i mukotrpan put od ideje do realizacije.

Trebalo je da prođu tri meseca kako bi ona dobila željeni oblik. U Vasićevom studiju su urađena sva snimanja, a potom i sve ono što je neophodno da bi jedna pesma zvučala savršeno. 

Međutim, ni to nije kraj priče. en logičan nastavak bio je izrada spota. Snimljen je krajem prošle godine u restoranu „Tri sveta“ u Brđanima, a montaža je urađena u Beogradu. Od 9. februara se može pogledati na You Tube kanalu.

Prve reakcije su pozitivne. Vidi se da su se mnogi uželeli ovakve muzike u moru nekih komercijalnih sadržaja. Polako slušaocima „ulazi u uši“ i sve se više pevuši. Nadam se da će dugo živeti, jer je to najlepša nagrada za sve one koji su učestvovali u njenom stvaranju – zaključuje Racko i najzad može da odahne, jer je posle skoro godinu dana završen jedan veliki posao.  

Nema sumnje da će „Tamburaši, častite me pesmom“ postati deo repertoara mnogih pevača i bendova, jer „pogađa“ mentalitet ljudi sa ovih prostora. Imate osećaj, kao da ste je već negde čuli, a prilikom svakog slušanja doživljavate je na drugačiji način.

V. D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.