Kultura

ПЕСНИЧКА ПРИНОШЕЊА МОНАХИЊИ ЈЕФИМИЈИ

ЧАЧАНСКА ПЕСНИКИЊА НА 34. ЈЕФИМИЈИНИМ ДАНИМА У ТРСТЕНИКУ

ПЕСНИЧКА ПРИНОШЕЊА МОНАХИЊИ ЈЕФИМИЈИ

Културне манифестације су најлепше разгледнице из градова у унутрашњости Србије, а једна од изузетних, узвишених, по много чему посебних поетско-музичких и уметничких манифестација у нашој земљи носи име монахиње Јефимије, у световном животу деспотице Јелене, и одржава се сваке године у Трстенику и у порти манастира Љубостиња. Ове године, Трстеник је обележио 50 година од оснивања тродневне манифестације „Јефимијини дани”, а 30 година откако је ова манифестација, први пут одржана 1971. године, обновљена.

Како је од својих почетака манифестација у своје средиште стављала стваралаштво жена, не чуди што су своје стихове над Јефимијиним везом казивале велике песникиње попут Десанке Максимовић, Мире Алечковић, Весне Парун и Даре Секулић, док су слике излагале познате српске сликарке као што су Даница Масниковић, Слободанка Ракић Шефер, Даница Баста, Љубица Мркаљ, Љубица Цуца Сокић и многе друге.

Овогодишња Културно-духовна манифестација „Јефимијини дани” трајала је од 15. до 17. јуна 2021, а започела је  беседом „Од рода светла и славна“ коју је пред спомеником подигнутом у част кнегиње Милице одржала Љиљана Хабјановић Ђуровић и изузетним концертом Данице Црногорчевић.  Како је реч о музичко-поетском програму, концерт духовне и традиционалне музике употпунио је „Венац песникиња“ које је Организациони одбор бирао на основу духовности и високих уметничких домета изабраних песама. Част да се представи у овогодишњем поетском венцу, поред песникиње из Пирота Слађане Ристић и песникиње из Новог Сада Јелене Стојсављевић, имала је и наша Зорица Лешовић Станојевић, чија је песма „Света земљо незаборава” победила на песничком конкурсу 8. Међународног духовног сабора у Раковици 2018. године. Иако је реч о песми која изазива снажне емоције и када се чита у читалачкој осами, Зоричино изражајно казивање ових потресних стихова, пред спомеником кнегиње Милице, изазвало је посебан мук у публици окупљеној на платоу у близини Храма Свете Тројице. Песма „Света земљо незаборава” објављена је у књизи „Зрно песка у оку”, чији је покровитељ Град Чачак, као и у Зборнику Духовног сабора на коме је награђена златником са ликом Светог Саве.

 На овогодишњим „Јефимијиним данима” песничка приношења дали су Матија Бећковић, Драган Лаковић (лауреат Награде „Јефимијин вез”), Радомир Андрић, Драган Јовановић Данилов, Бојана Стојановић Пантовић, Братислав Милановић, Драгица Стојановић, Бранислав Зубовић, Јован Пејчић, Никола Маринковић, док је глумица Јелена Ступљанин изражајно казивала Јефимијину „Похвалу кнезу Лазару”, а музичка приношења дали су Бора Дугић и хор Музичке школе „Корнелије Станковић”. На Округлом столу на историјску тему „Владарке и племкиње средњовековне Србије” запажена излагања су имали Катарина Митровић, Марко Алексић, Лариса Вилимоновић, Кристина Митић, Борис Стојковски, Александар Узелац, Александра Костић Тмушић и Јелена Марковић.

Бројни песници, глумци, музичари, научници и црквени великодостојници који учествују у овом програму сваког јуна, када Трстеником замиришу липе, Јефимији у част приносе своје интелектуалне и уметничке дарове, чинећи ову манифестацију једним од најзначајнијих културно-духовних програма у земљи.

Важност учешћа Чачанке Зорице Лешовић Станојевић на „Јефимијиним данима” увиделе су и подржале и установе културе из Чачка, које су Народној библиотеци „Јефимија” из Трстеника поклониле своја вредна штампана издања. Задовољство да драгоцена издања Народног музеја, Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, Међуопштинског историјског архива и Уметничке галерије „Надежда Петровић” уручи песнику и члану Организационог одбора Верољубу Вукашиновићу припала је рецензенту песничке збирке Зорице Лешовић Станојевић „Зрно песка у оку”, Данијели Ковачевић Микић, иначе и председнику Удружења „Чувари дела Вука Караџића” чији је члан од оснивања и песникиња Зорица Лешовић Станојевић, задужбинар и чувар националног културног блага и традиционалних вредности, о чему сведоче и њени надахнути стихови. Подршку да представља свој град на овој манифестацији песникињи је пружио Град Чачак.

Д. К. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.