Društvo

PIJAČNI BAROMETAR: BOGATIJA PONUDA PROIZVODA, ALI I DALJE SLABA POTRAŽNJA

DSCN1230Lepota aprila je preplavila i tezge na čačanskoj zelenoj pijaci. Postale su daleko raskošnije i primamljivije za oko posmatrača. Ponuda sezonskog i ostalog povrća je ove sedmice bila daleko bolja, jer su vredni povrtari čačanskog kraja za svoje potrošače pripremili veoma kvalitetne, tek stasale proizvode iz svojih plastenika. Iako se očekivalo da će raskošniji izgled tezgi doneti i bolji promet, prodavci ističu da je prodaja poljoprivrednih proizvoda daleko lošija nego u istom periodu prošle godine, što je, kako procenjuju, rezultat hronične besparice koja poprilično dugo vlada u narodu. Nešto bolju potražnju za poljoprivrednim proizvodima, kako su nam rekli, očekuju tokom naredne sedmice zbog vaskršnjih praznika.

DSCN1231Ove sedmice potražnja za sezonskim povrćem je bila na standardnom nivou. Najtrađženiji su bili spanać, salata i mladi luk. Kilogram spanaća je koštao 100, dok se salata prodavala za 30 dinara po komadu. Paradajz i jagode su i dalje iz uvoza, dok je sve ostalo povrće iz domaće proizvodnje. Krastavac (120 do 130 dinara po kilogramu) i mladi kupus (pretežno 150 dinara po kilogramu) za sada stižu iy leskovačkog kraja. Rane tikvice su sa područja Uba i staju 200 dinara po kilogramu. Prodavci ističu da se najbolje prodaju salata i luk, a mnogo ređe paradajz ili krastavac, koji su očigledno skupi za naše uslove. Dok u megamarketima paradajz staje 185, na pijaci košta 220 dinara po kilogramu. I tikvice su u tržnim centrima daleko jeftinije. Čačanski povrtari bolje efekte na polju plasmana svojih proizvoda očekuju tek kada bude stigao paradajz iz njihovih plastenika, kome neće moći da parira onaj uvozni koji se prodaje u velikim trgovinskim lancima.

DSCN1217Vera Robajac iz Prijevora kaže da je promet na zelenoj pijaci u poslednjih nekoliko godina daleko lošiji, najvećim delom zbog ekonomske krize i smanjene platežne sposobnosti građana. Mnogi od njih robu plaćaju platnim karticama ili čekovima, pa su svoju staru naviku da povrće i voće pazare na pijaci zamenili odlaskom u megamarkete.
– Nekada je ova pijaca bila jedno od najprometnijih mesta u Čačku. Sve je vrvelo od naroda. Na svakom koraku graja, smeh, zadovoljni prodavci i još zadovoljniji kupci… Danas je sve drugačije, kupaca je sve manje i većina njih je prinuđena da vodi računa o svakom raspoloživom dinaru, jer vlada velika nemaština. Očekivali smo da će sa lepim vremenom i pijaca postati bar za nijansu posećenija, ali još uvek nema pojačane tražnje za našim proizvodima. Zimu su obeležili veliki izdaci, pa se građani od finansijskih udara još uvek nisu oporavili. Nadamo se da će naredna sedmica biti nešto bolja, jer nam predstoje vaskršnji praznici – objašnjava Vera Robajac.

DSCN1221I poznati trbušanski povrtari Ilići kažu da je promet proizvoda na čačanskoj zelenoj pijaci iz godine u godinu sve slabiji, što je, prema njihovoj proceni, rezultat loše platežne sposobnosti građana. Ono malo kupaca, koji su ostali verni svojim starim navikama, prednost i dalje daju kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima sa čačanskog područja. Da nije toga, teško da bi se bilo ko na zelenoj pijaci uopšte i održao.

DSCN1196Toplije vreme pogoduje razvoju poljoprivrednih kultura, pa se očekuje da će pijačne tezge sa svakim novim danom biti bogatije.
Prethodnih dana bila je prisutna pojačana tražnja za rasadom i semenskom robom. Domaći beli luk je imao izuzetnio visoku cenu – 800 dinara po kilogramu ili 25 dinara po glavici, jer je došao period setve. Arpadžik se kretao oko 170 do 200 dinara po kilogramu, dok je paradajz koštao 50 dinara po čaši.

DSCN1200Pijačni ambijent su vidno oplemenili i čačanski cvećari, koji su za novu sezonu pripremili bogat asortiman balkonskog i baštenskog cveća. Iako je ovaj period za njih tek početak prodajne sezone, za razliku od povrtara oni gaje više optimiyma kada je reč o plasmanu njihovih proizvoda. Kako ističu, bez obzira što su kućni buxeti pretežnog broja gra|ana znatno lošiji, za sadnice cveća se uvek nađe po koji dinar.
– Cveće smo tek izneli na tezgu i odmah smo uočili da vlada veliko interesovanje za ovom vrstom robe. Građani uglavnom razgledaju i raspituju se za cene, a slabije pazare, jer su najavljene niže temperature. Očekujem da će naglo skočiti potražnja za cvećem već naredne sedmice, kada se o~ekuje toplije vreme. Naši građani vole da imaju uređena dvorišta i balkone. LJubav prema cveću svi smo nasledili od svojih majki i baka i takvu tradiciju negujemo. Cene sadnica cveća su ostale na prošlogodišnjem nivou i nadam se da ćemo imati uspešnu sezonu – rekla je za „Čačanski glas“ Golubica Milikić iz Čačka.
V. S.

Оставите одговор