Društvo

POČAST HRABROSTI I LJUDSKIM VRLINAMA

DRŽAVNA CEREMONIJA OBELEŽAVANJA 92. GODIŠNJICE SMRTI VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA

U skladu sa državnim programom obeležavanja istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, a povododom 92. godišnjice od smrti velikog srpskog vojskovođe Stepe Stepanovića, u utorak, 27. aprila, na Gradskom groblju je održana ceremonija polaganja lovorovih venaca i odavanja počasti. Organizator svečanosti bio je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u saradnji sa Gradom Čačkom. Vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Moravičkog upravnog okruga, Grada Čačka, udruženja i građani.  

Uspesi na bojnim poljima, a posebno Bitka za Jedrene, Cerska i Kolubarska bitka, kao i proboj Solunskog fronta, uvrstili su vojvodu Stepu Stepanovića u red najvećih vojskovođa Balkanskih i Prvog svetskog rata. Turci su ga zvali “Jedrenski gromovnik”, Srbi “Cerski junak”, a Francuzi “Gvozdeni čovek”, bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

– Srbija danas prepoznaje potrebu negovanja tradicija i sećanja na naše pretke koji su nas i te kako zadužili. Pre nekoliko godina formiran je Vladin odbor za negovanje tradicija, a jedna od manifestacija Odbora je i obeležavanje godišnjice smrti Stepe Stepanovića. Za svakog oficira je bio veliki uspeh samo Jedrene, ili samo Cer, ili samo proboj Solunskog fronta, a Stepa je bio na svim bojnim poljima. Pored toga, on je ceo život proveo u ratnoj uniformi. Vreme i okolnosti su, nažalost, bili takvi da Srbija nije imala predaha. Još kao pitomac je otišao na ratište i odmah odlikovan ordenom – podsetio je Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja.

Kapor je naglasio da ne smemo dozvoliti da naši preci budu zaboravljeni, kao i da negovanje tradicija podrazumeva da mlade, ali i buduća pokoljenja učimo ko su bili naši junaci i šta su uradili da bismo mi danas živeli u slobodnoj i demokratskoj zemlji:

– Stepa Stepanović će ostati upamćen po svojoj skromnosti, povučenosti, odmerenosti, ne želeći bilo kakve povlastice. Čovek koji je kao ličnost bio skroman, tih, povučen, a s druge strane, odlučan, hrabar, nepokolebljiv oficir. To je pokazao kroz sve bitke i bojeve koje je vodio, ali nažalost u kratkom vremenu ih je bilo previše. I to su bile neke od sudbinskih bitaka za našu zemlju.

Poslednje godine svoga života, posle penzionisanja, Stepa Stepanović je proveo u Čačku, gde je živeo kao skroman čovek. Umro je 27. aprila 1929. godine, a sahranjen dva dana kasnije na Čačanskom groblju. 

– Čačak ima ulicu velikog vojvode, spomenik na Gradskom šetalištu, a Osnovna škola u Gornjoj Gorevnici nosi njegovo ime. O takvim junacima nikada nije mnogo govoriti, pamtiti njihovu skromnost, hrabrost i ljudske vrline. Vojvoda Stepa Stepanović bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova između 1912. i 1918. godine. Wegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine. Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, bio je nemerljiv. Ne bismo danas živeli u slobodnoj, demokratskoj državi kao što je Srbija, da nije bilo velikih vojvoda, a Grad Čačak čini sve da se oduži velikanima srpske istorije – naglasio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.