Grad

Почела градња моста у Адранима на трећој деоници Моравског коридора

Радови на изградњи треће деонице Моравског коридора Адрани – Прељинa, који су почели у јулу напредују одличном динамиком закључили су на данашњем састанку генерални директор пројекта dr. Vicknayson Thevendran из компаније „Bechtel-Enka“, која је извођач радова и градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Они су разговарали о динамици радова, али и о значају читавог Моравског коридора, а посебно ове деонице, за даљи развитак Чачка.

Градоначелник Милун Тодоровић и
dr. Vicknayson Thevendran, генерални директор пројекта Моравски коридор

Моравски коридор ће повезати централне делове Србије са два најважнија путна правца – коридорима 10 и 11. Повезиваће сва већа насеља у региону, Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак, где живи око 500.000 становника.

Трећа деоница, Адрани –Прељина, је пројектована у дужини од 30,66 километара, а тренутно се, у Адранима,  изводе радови на изградњи моста преко Западне Мораве. На овом потезу ће, према најавама извођача, на неколико локација бити „исправљено“ корито Западне Мораве, код села Сирче, Опланића, Грдице и Адрана. Након изградње петље у Адранима, према Мрчајевцима и Прељини, следи прокоп знатно дужег новог корита Мораве, која је због честих поплава, баш на том делу, мењала ток и меандрирала.

-Ми обезбеђујемо решења која узимају у обзир било који од могућих проблема који се могу појавити на пројекту. На пример, обале реке се морају скренути због заштите од поплаве и наши пројектанти у сарадњи са локалним заједницама користе материјал ископан из река да изграде насипе. “Bechtel” је такође посвећен заштити животне средине, природних ресурса и локалних заједница који би могли бити погођени пројектом. Сарађивали смо са најбољим специјалистима како би обезбедили да еколошки и социјални аспекти буду у складу са најстрожим регулаторним стандардима – рекао је dr. Vicknayson Thevendran.

-У току радова на Моравском коридору локална привреда је добила много упошљавањем радника за изградњу ове саобраћајнице, укупне дужине 112 километара.  Дигитализован ауто-пут светске класе свакако ће допринети великом привредном развоју нашег града, створити нове и много квалитетније услове за долазак страних инвеститора, уз све остале инфраструктурне пројекте, које Град реализује заједно са Републиком- закључио је градоначелник Тодоровић.

Ча Глас

Фото: Кабинет градоначелника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.