Aktuelno Grad

POČELA IZGRADNJA KIŠNE KANALIZACIJE U LUGOVIMA

U sredu, 22. marta, započeta je izgradnja kišne kanalizacije u Ulici Aleksandra Savića u Mesnoj zajednici Lugovi. Početku ove infrastrukturne investicije prisustvovalo je čitavo gradsko rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, kao i Sandrom Nedeljković, zamenicom direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, koja sa 18 miliona dinara i finansira izgradnju kišne kanalizacije u ovom delu grada. Gradu Čačku je Kancelarija odobrila sredstva za ovaj projekat, radi saniranja posledica martovskih poplava prošle godine.

ovaaa

 

Iako je, nakon martovskih poplava 2016. godine u Mesnoj zajednici Lugovi, bilo poplavljeno više od 200 domaćinstava i još toliko ugroženo, meštani, kojih u ovoj MZ ima 2.500, sa „vodom“ se bore već godinama unazad. Strepeli su od svake kiše, ne znajući da li će im tokom noći ili ujutru biti poplavljena dvorišta i domovi.

 

– Često smo imali poplave, katastrofalno je bilo i 2005. godine. Voda je bila tolika da mi je ulazila u kuhinju kroz jedan prozor, a izlazila kroz drugi. Jedna veća kiša i svi smo ugroženi. Štete su bile kako kad, jedne godine su se podigli parketi, izbačeni su i zamenjeni. Sad ćemo biti srećni ukoliko nam ovo reši problem – priča Gojko Vučković, koji u Ulici Aleksandra Savića živi od 1971. godine.

Prema projektu je predviđena izgradnja 125 metara kišne kanalizacije i oko 570 metara otvorenog kanala.

– Biće postavljeno 125 metara zatvorenog kolektora, sa ulivnim građevinama i šaht poklopcima za težak saobraćaj. Rok za završetak radova je 70 dana, tako da će u narednih mesec i po dana biti gotov prvi deo kišne kanalizacije – objašnjava Denis Ćojbašić, odgovorni nadzorni organ na ovom objektu iz JKP „Gradac“. S obzirom na to da se radi o regionalnom putu, Ćojbašić je rekao da tokom radova neće biti zaustavljanja saobraćaja, možda samo jedan dan, a da će se on regulisati naizmeničnim propuštanjem vozila.

6

Gradonačelnik Milun Todorović je naglasio da je gradsko rukovodstvo, nakon martovskih poplava, uvidelo da je najveći problem ovog kraja grada što nema kišnu kanalizaciju, pa je reagovalo na apele meštana.

-Od opredeljenih 18 miliona koje smo dobili od Kancelarije za javna ulaganja, za realizaciju ove investicije biće dovoljno 16 miliona. Grad je izdvojio pet miliona dinara za revitalizaciju šifona, što je bio preduslov da se otpočne sa izgradnjom kišne kanalizacije. Učinićemo sve da nakon završetka ovih radova, revitalizujemo i rekonstruišemo Ulice Aleksandra Savića i Radovana Jovanovića, od podvožnjaka na Suvom Bregu do kamenog mosta u Trbušanima. Ako budemo uspeli, da u drugoj fazi, krajem ove ili početkom sledeće godine, tu deonicu završimo do Komune u Trbšanima. Tako bismo imali bezbednu, komforniju i lepšu saobraćajnicu – rekao je Todorović. On je naglasio da je najbitnije da stanovnici u budućem periodu nemaju strahove, ni probleme od elementarnih nepogoda. Radove na izgradnji kišne kanalizacije izvodi preduzeće „Ratko Mitrović Conctrution“.

Picture 002

Оставите одговор