САДНИЦЕ
Grad Selo

ПОЧЕЛА ПРОДАЈА САДНИЦА У ИНСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО

ПОЧЕЛА ПРОДАЈА САДНИЦА У ИНСТИТУТУ ЗА ВОЋАРСТВО

ЗДРАВ САДНИ МАТЕРИЈАЛ – ТЕМЕЉ УСПЕШНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Почетком новембра је почела продаја садница у чачанском Институту за воћарство и она ће трајати све до краја априла наредне године. За подизање нових засада током ове јесени, као и за пролећну садњуу новој производној сезони, Институт је припремио око 100 хиљада садница различитих врста воћа, међу којима највише има шљиве и малине. Цене садног материјала су на прошлогодишњем нивоу, што ће посебно обрадовати воћаре који планирају да прошире своју производњу.

Чачански Институт за воћарство је и ове године произвео квалитетан садни материјал различитих врста воћа, негде око 100 хиљада садница, што је на приближно истом нивоу каио и прошле године. Најдоминантније место у расадничкој производњи ове реномиране научно-истраживачке установе заузимају саднице шљиве и малине, јер за њима и даље влада велико интересовање воћара. Такође, у понуди су и крушка и јабука, док садница трешње и вишње готово да нема, јер су распродате на основу ранијих наруџбина. 

– Највеће интересовање и ове године влада за садницама шљиве и то је нешто што се понавља у последњих десет до петнаестак година не само у Институту, већ и у расадницима у околилини. Када говоримо о ценама, оне су остале на прошлогодишњем нивоу, нисмо их повећавали и поред поскупљења свега што се улаже у расадничку производњу.Шљива је 350 динара, толико коштају и саднице кајсије, трешње и вишње. Међутим, велике количине трешње и вишње су резервисане током лета, тако да их сада готово и нема у продаји. Саднице јабуке и крушке стају 300 динара, а када говоримо о јагодастом воћу, малина је 100, а купина 150 динара. Саднице су произведене по свим стандардима које прописује наше домаће законодавство, а контролише Министарство пољопривреде. У понуди имамо сертификоване и стандардне категорије садница, а разликују се само у начину производње. Сертификован садни материјал се производи по одређеној сертификационој шеми коју једино ми спроводимо у Србији и те саднице су означене плавом, а оне стандардне жутом, односно, наранџастом етикетом, али ни једне, ни друге не смеју да садрже патогене, тако да су потпуно без вируса  – рекао је др Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство. Он је додао да су у претходних десетак година биле доста тражене саднице леске и ораха, али да то више није случај. Чак и тражња за садницама јабуке има благи тренд опадања, пре свега, због ниских цена и немогућности њеног извоза на руско тржиште.

Како наводе у Институту за воћарство, ова топла јесен је погодна за садњу воћа, јер су температуре изнад просека за ово доба године. Воћари су имали  довољно лепог времена да припреме земљиште, мада у њему није било довољно влаге, па им се препоручивало да заливају саднице. Након ових киша, ситуација са влагом се поправила, па уколико воћаре послужи време, слободно могу да обаве планирано подизање нових засада.

Саднице се могу купити у продавници у кругу Института. Поред тога, последњих година је заживела и продаја садног материјала путем интернета – онлајн, тако да саднице стижу врло брзо на кућну адресу. Пошто је садни материјал чачанског Института за воћарство препознатљив по свом квалитету, његови купци нису само из Чачка, већ долазе и из околине и осталих делова Србије, а има их и из Црне Горе, Северне Македоније и Републике Српске. 

Директор Института најављује за следећу сезону производњу веће количине садног материјала, јер је повећана потражња за овом врстом робе на тржишту. Биће проширен и асортиман, а посебна пажња биће посвећена сортама воћа које су признате у претходних неколико година.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.