Ivanjica Region

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРОСТОРИЈА РЕНТГЕНА

    ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРОСТОРИЈА РЕНТГЕНА

Пише Јелена Савић

-Ивањички Дом здравља је традиционално обележио лекарску славу посвећену заштитницима ове професије, Светим врачевима Козми и Дамјану. У присуству свештеника ивањичке цркве и запослених приређен је обред сечења славског колача и свечани ручак.

(фото: Ј.С.)

Овом приликом озваничен је почетак реконструкције просторија рентгена где ће бити постављен нови дигитални апарат. Он је уз помоћ локалне самоуправе добијен по конкурсу Министарства здравља. Вредан је 18 милиона динара и испоручен је у септембру прошле године. Како услови у објекту за постављање овог савременог апарата нису били адекватни, локална самоуправа је издвојила 11 милиона динара за адаптацију простора и милион динара за демонтажу дотрајалог апарата по посебним условима и надзор грађевинских радова.

По речима директора Дома здравља др Николе Карапетровића, биће комплетно реновиране две просторије, зазидани прозори, постављена оловна заштита од зрачења и на крају дигитални апарат што ће омогућити бољи и безбеднији рад и услугу. Адаптација је почела 13. новембра а рок за завршетак је месец дана, тако да се очекује да ће нови апарат бити у функцији од 15. децембра. У току су набавке везане за побољшање оптичког интернета и унапређење информационог система. Радиолошки техничари ће завршити обуку а РФЗО ће обезбедити материјал за рад.

(фото: Ј.С.)

-У ове две просторије ће бити уложено око 30 милиона динара што је цена новог жичаног моста, пар километара асфалтног пута. Али, трудимо се да здравствена заштита буде на много вишем нивоу, казао је председник општине Момчило Митровић.

Он је напоменуо да је на помолу решење проблема крова Дома здравља који прокишњава. Како је рекао, од министарке здравља добијено је обећање да ће обезбедити средства или извођаче да среде кров пре неког великог снега. Мишљења је да се ипак у наредних четири, пет година треба изборити за нову зграду ове установе.

-Имамо охрабрујуће најаве да ће следеће године моћи да се крене у реконструкцију крова који је дотрајао и прокишњава. Доста проблема смо имали око добијања дозволе за радове због заштите ауторских права архитекте. Након реконструкције можемо размишљати о реновирању просторија, замени столарије, изјавио је директор Дома здравља.

Локална самоуправа је ове године набавила и административну опрему у вредности од 3.000.000 динара, сервере и рачунаре. Такође је определила око 20 милиона за плате запосленима и око 9.000.000 динара за консултанте специјалисте који пружају здравствену заштиту Ивањичанима. Настојаће и да обезбеди савременије ултразвучне апарате, мамограф јер се очекује повратак докторке са специјализације из радиологије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.