Kultura Obrazovanje

„ПЧЕЛИЧИНИМ“ АУТОРИМА СТЕВАНУ МИЛОШЕВИЋУ И ДУШКУ ДОМАНОВИЋУ КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МОМЧИЛО ТЕШИЋ“

„ПЧЕЛИЧИНИМ“ АУТОРИМА СТЕВАНУ МИЛОШЕВИЋУ И ДУШКУ ДОМАНОВИЋУ КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МОМЧИЛО ТЕШИЋ“

Књижевне новине „Свитак” и лист за децу „Момчило” из Пожеге традиционално додељују књижевне награде „Момчило Тешић” ауторима који пишу на српском језику, а чија су дела намењена деци.

Жири који је заседао у саставу Гордана Малетић, председница, и чланови Милијан Деспотовић и Бранко Стевановић, једногласно је донео одлуку да Књижевну награду „Момчило Тешић” за књиге објављене у 2022. години додели књижевницима Стевану Милошевићу за епистоларну прозу „Писма из Верзуниума” и Душку Домановићу за збирку песама „Наврх дима из димњака”, обе у издању Пчелице. Награда „Момчило Тешић” за укупно књижевно дело у области поезије и прозе за децу додељује се Љубиши Ђидићу, књижевнику из Крушевца.

У образложењу жирија између осталог се наводи да је аутор Стеван Милошевић успео да у форми писама које пише безимени дечак у инвалидским колицима „представи читаоцу унутрашњи живот главног јунака и специфичан начин на који се прилагођава великом свету око себе”.

Збирка песама Душка Домановића „одише измишљеним, шалозбиљним и невероватним стиховима, напомињући да је живот најчуднији од свих чудеса усмеравајући читаоца да броди реком ситних и крупних доживљаја који га могу у исто време и засмејати али и замислити”.

Збирка песама „Наврх дима из димњака” Душка Домановића добитник је и награда Сребрно Гашино перо и Доситејево перо, док су „Писма из Верзуниума” Стевана Милошевића носилац признања „Тхе Њхите Равенс” коју додељује Интернационална библиотека за децу и младе из Минхена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.