Društvo

ПОЧЕЛИ „ДАНИ ПЛАНИНАРА СРБИЈЕ ОВЧАР БАЊА 2022“

ТАКМИЧЕЊА, УСПОНИ НА ВРХОВЕ, ИЗЛОЖБЕ, КОНЦЕРТИ…

Од данас до недеље, 19. јуна, Овчарско-кабларска клисура је центар окупљања планинара из целе Србије. Повод је манифестација „Дани планинара Србије Овчар Бања 2022“, коју организују Планинарски савез Србије и чачанско Планинарско друштво „Каблар“, уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије, Града Чачка, Туристичке организације Чачка и бројних спонзора, пријатеља чачанских планинара. За три дана предвиђена су бројна догађања, програми и такмичења на многим локацијама. Како кажу организатори, за свакога по нешто, у складу са интересовањима и кондицијом.

Александар Бараћ, председник ПД „Каблар“, каже да је ово највећи планинарски скуп у Овчар Бањи у последњих 30 година. Најављен је долазак планинара из многих планинарских друштава Србије, као и гостију из иностранства, тако да домаћини очекују да више од хиљаду људи учествује на овој манифестацији. Надају се, по лепом времену.

– Циљ нам је да се што више људи укључи у догађања које смо планирали, да привучемо у Овчар Бању наше колеге из осталих планинарских друштава из Србије, а очекујемо и госте из других земаља. Наравно, желимо да привучемо пажњу рекреативаца из Чачка и градова из окружења, да дођу и виде наше активности и ако желе и да постану и сами планинари. Смештај за госте организује се у свим постојећим објектима у самој клисури, а добијена је сагласност од АМС Србије за коришћење ауто-кампа у Овчар Бањи – наводи Бараћ лепе новости, које буде наду да ће поново оживети и овај некада веома посећени кутак клисуре, а који још постоји на мапама европских кампера.

Фото: В. Т.

Манифестација је почела данас отварањем изложбе фотографија чланова ПД „Каблар“ и Фото групе „Формат“, на платоу испред Природњачког центра. Тачније, биће то ретроспектива са изложби фотографија у последњих десет година.

Сутра, у 9 часова, биће свечано отворена манифестација, а на простору амфитеатра биће одржан пригодан програм. Осим успона на Овчар (985 м) и Каблар (885 м), за све заинтересоване организује се освајање Оровице (856 м), која је за многе планинаре право откриће.

– У сарадњи са МЗ Врнчани желимо да промовишемо ову дивну и веома занимљиву планину. Посетићемо и Дом у Врнчанима, који има све одлике да у будућности постане још једна планинарска кућа – каже Бараћ. 

Успон на Каблар намењен је пре свега младима и школарцима. Најављене су групе из Горњег Милановца, Смедеревске Паланке и Краљева. Очекивања су да ће бити велики број учесника и организатори напомињу да ће пешчење бити у складу са снагом и кондицијом рекреативаца.

За сутра су планирани и технички дани алпиниста, Државно првенство у планинарској оријентацији, изложба планинарске опреме и производа спонзора и домаће радиности чачанског краја, промоција књиге о планинарству, а за поподневне сате најављен је концерт рок музике на простору амфитеатра.

У недељу, 19. јуна, биће одржано Државно првенство у планинарском трекингу. Поред тога, они који буду желели могу уз водиче поново освајати Каблар, прошетати до пећине Кађенице или до неког од манастира. Истог дана одржавају се Технички дани службе водича, а на вежбалишту испод пруге заинтересовани могу посматрати радионицу ледног пењања…

– Природа се потрудила да овим пределима дарује изузетну лепоту, тако да излазак на околне врхове представља празник за очи многобројним планинарима и љубитељима природе – наводе „Кабларци“ у позиву на ову манифестацију.

Баш тако, за коју год активност да се одлуче учесници овог великог догађања у клисури, лепоту могу видети на сваком кораку…  

В. Т.

ЛАГАНЕ ШЕТЊЕ…

„Кабларци“ су посебан програм планирали за особе са инвалидитетом. Са некима имају већ дугогодишњу сарадњу кроз разне радионице. Поред деце са сметњама у развоју, за ове активности интересовања су показала удружења онколошких пацијенара и дијабетичара. За њих је планирана шетња до Илиња и посета манастиру Благовештење.     

ВОЖЊА КАТАМАРАНОМ

Оба дана заинтересовани могу видети клисуру и са воде. Наиме, планирана је вожња катамараном од Међувршја до манастира Никоље. Овај програм траје два и по сата, цена вожње је 800 динара, а резервације се морају извршити на време.

За сва догађања постоји могућност организованог превоза из Чачка. Заинтересовани се могу јавити организаторима, а детаљније инфорамције могу се видети на сајту ПД „Каблар“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.