Aktuelno

POČEO 12. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI KAMP “INTERAKCIJA 2017”

Za organizatore i pet učesnika 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija 2017”, koji su u našem gradu snimali dokumentarni film, pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić, u utorak je organizovao prijem na kome je podsetio da Grad Čačak od početka podržava kamp, jer je veoma bitan za ovu vrstu umetnosti. Poželevši dobrodošlicu gostima, Milić je naglasio da će Čačak i ubuduće pružati podršku “Interakciji” i maksimalno doprinositi da se studentski filmski kamp iz godine u godinu razvija.

Ekipa Interakcije

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, u Požegi boravi 35 mladih dokumentarista iz 21 zemlje, koji će u okviru 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija 2017” i 7. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc 2017” učestvovati u produkciji dokumentaraca, odnosno prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. U okviru kampa “Interakcija” 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na temu “Mali grad – veliki ljudi”. Najpre, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici su pronaćli priče i snimili materijal za dokumentarce. Po završetku snimanja, sve tri ekipe okupile su se u Požegi, gde im se pridružilo i 20 polaznika masterklasa “Interdoc”.

– Kada smo počinjali pre 12 godina naš osnovni motiv bio je da se učesnici susretnu u našem kraju, u Srbiji, da urade dokumentarce, ali ne kao neke festivalske filmove, nego pre svega da se oni upoznaju i razmene iskustva, energiju i stvore kontakte koje će kasnije kroz profesionalnu karijeru koristiti. Grad Čačak je jedini koji od početka podržava “Interakciju”, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja. Osim rukovodstvu Grada zahvalni smo i Predragu Živkoviću, jer zahvaljujući njemu obezbeđujemo partnerstvo sa mnogim značajnim institucijama, ali i pojedincima sa ove teritorije. Verujem da će se naša dosadašnja dobra saradnja i ubuduće nastaviti. Nadam se da će i ove godine nastati jedna jako interesantna priča, koja će se videti ne samo u Srbiji, nego i širom sveta – rekao je Dejan Petrović, direktor NFC “Filmart” i kampa “Interakcija”.

Izvršni producent kampa Predrag Živković, istakao je da je bez obzira na promene, svako gradsko rukovodstvo nalazilo načina da podrži “Interakciju”, jer predstavnici Grada nikada nisu sumnjali u kvalitet ovog projekta:

– Mi smo se za tu podršku odužili kvalitetom filmova i time što se trudimo da unapredimo “Interakciju”, kako u kreativnom, tako i u produktivnom smislu, kao i da obezbedimo što bolje uslove učesnicima kampa. Ovakvi projekti svojom trajnošću i kvalitetom zaslužuju da se nađu na listi onih koje podržava lokalna samouprava. Grad Čačak je za to imao sluha i već su izdvojena veća sredstva nego ranije. Siguran sam da ćemo i dalje imati veoma dobrog partnera i pokrovitelja u Gradskoj upravi.

Profesor Dragan Elčić, reditelj i supervizor režije, napomenuo je da ovogodišnji učesnici “Interakcije” imaju kompleksnu temu, jer pokušavaju da u malom gradu pronađu velike ljude zbog svog načina života, ili onoga što rade.

– Učesnici kampa, odnosno reditelj je odlučio da tu priču uradi iz vizure čuvara noći, onih koji ne spavaju, dok svi mi spavamo. To je zanimljiva dimenzija viđenja grada i ljudi koji su na neki način posvećeni miru, tišini ili spokoju, čuvanju našeg sna. I ovoga puta, građani Čačka su prihvatili “Interakciju” kao svoju, a ove mlade ljude uvek dočekuju otvorenog srca – naglasio je profesor Elčić.

Studenti su oduševljeni našim gradom i zahvaljuju na gostoprimstvu.

– Voleo bih da napravimo film u kome se pokazuju dobre strane i da učinimo građane Čačka ponosne na ljude koji ovde žive, s obzirom na to da snimamo noćne heroje, one koji rade noću da bismo mi mogli mirno da spavamo. Volim da pokazujem pozitivne strane, i verujem da je perfekcija stvarnosti pitanje izbora. Upravo zbog toga volim da posmatram stvari kao lepe i da ih tako prikazujem. Dopada mi se ekipa, kao i koncept kampa, jer predstavlja “sudar” različitih kultura. Prija mi kombinacija različitih kultura i razmišljanja. Oduševljen sam i načinom na koji upoznajemo vaš grad, jer imamo privilegiju da kroz istraživanje za film dođemo do nekih novih saznanja i upoznajemo različite zanimljive ljude, koji i ne moraju biti tema dokumentarca – rekao je Bartosz Opolski, snimatelj iz Poljske, a osim njega, u ekipi koja je snimala u Čačku su i Marina Čabarkapa, producent iz Crne Gore, Javier E. Rodriguez, reditelj iz Španije, Marina Cherepanova, snimatelj i dizajner zvuka iz Rusije i Marko Xambić, montažer iz Srbije.

U slobodno vreme, učesnici će posetiti Drvengrad i manastire Ovčarsko-kablarske klisure, a premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 26. avgusta. Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Grada Čačka, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

AFIRMACIJA FILMSKOG STVARALAŠTVA

Kroz realizaciju projekata, NFC “Filmart” nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola, kao i da kroz rad u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustava između studenata filmskih akademija iz celog sveta. Do danas, na kampu je učestvovalo 204 studenta iz 50 zemalja, dok je na masterklasu “Interdoc” bilo 78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.