Grad

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА НА ЉУБИЋ КЕЈУ

ЧЕТВОРОСПРАТНИЦА СА 25 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛЕ И ПРОГНАНЕ

Прошлог понедељка, 19. априла, завршен је конкурс за избегле и прогнане са територије БиХ и Хрватске за расподелу станова у новој вишеспратници, чија градња почиње ових дана на Љубић кеју, поред градске топлане. Као и за раније сличне пројекте, владало је велико интересовање. Укупно 25 породица, после скоро три деценије, решиће своје стамбено питање, а одлуку о томе донеће посебна Комисија за одабир корисника. Станови су различите величине, од гарсоњера до двособних станова.

Донатори пројекта су републички Комесаријат за избеглице и миграције и Развојна банка Савета Европе. Укупна вредност донације је око 820.000 евра. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд изабрала је за извођача конзорцијум предвођен компанијом „Инобачка“ д.о.о. Нови Сад, који има рок 360 дана да заврши четвороспратницу. Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције (ГСА), подсећа да је учешће Града Чачка инфраструктурно опремљена локација, пројекат који су урадили запослени у Градској стамбеној агенцији и све неопходне дозволе.

Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције

Конкурс за расподелу станова је трајао месец дана, а корисници ће потписивати уговор о закупу за првих шест месеци, а после овог периода, по први пут, моћи ће да, уколико то желе, откупе станове по веома повољним условима. Како објашњава Јелић, и закуп и откуп се спроводе по Закону о избеглицама, што значи веома повољне услове. Цена квадрата биће 50 одсто испод тржишне, а свим корисницима биће омогућено да стан могу да отплате на 20 година, у једнаким месечним ратама. За одређене категорије (самохрани родитељи, особе са инвалидитетом) цена откупа је додатно умањена. У складу са важећим законским прописима, власник тог стамбеног објекта биће Град Чачак, тако да ће се сав приход, новац од станарине и од откупа, сливати у градски буџет и користити за обнову стамбеног фонда.

– Од 25 станова, пет ће бити гарсоњере, десет једнособних и десет двособних станова. Објекат ће бити четвороспратан, а уважили смо замерке из претходних програма, тако да ће зграда имати лифт и терасе. Локација је урбана и будућим станарима биће доступни сви садржаји од вртића, школа, до спортских терена… – објашњава Јелић.

Она још није могла да прецизира колико је пријава на конкурс стигло, будући да се оне тек обрађују.

– Као и увек, интересовање је било велико. Морамо сачекати и неколико дана због оних који су пријаве послали поштом. Оформљена је Комисија за одабир, коју чине и представници републичког Комесаријата за избеглице и миграције. Када буде сазвана седница Комисије, отвараће се пријаве и тада ћемо знати да ли су оне уредне. Уколико су непотпуне, према правилнику, подносиоци ће моћи да у одређеном року доставе оно што је потребно. Такође, како бисмо олакшали онима који сами не могу да прибаве нека неопходна документа, ми ћемо то урадити по службеној дужности – истакла је Јелић.  

На недавној седници Градске скупштине Градској стамбеној агенцији на управљање и коришћење пренето је 34 стана за социјално угрожене грађане, а о којима је до сада бринуо Центар за социјални рад. Већина станова, тачније 20, налази се у Улици браће Гудурић, односно насељу код Болнице, а остали су у стамбеним зградама у градској зони.

– Ускоро ћемо са градоначелником потписати уговор, којим ће бити дефинисане наше обавезе о одржавању тих станова. Извршиће се и контрола корисника у становима и евентуално расписати нови конкурс, с обзиром да су многи уговори истекли. Провериће се и да ли корисници и даље испуњавају услове, радиће се ревизија уговора, јер могуће је да у њима станују они који немају право на то. Ове послове радићемо у сарадњи са Центром за социјални рад. Када будемо видели у каквом су стању ти објекти и шта све недостаје, радиће се реконструкција и уређење, како би били примерени за становање… Надамо се да ће то бити на јесен, што ће зависити и од расположивих средстава, која ћемо обезбедити кроз ребаланс градског буџета. Циљ је да се сви станови у власништву Града Чачка временом пребаце на управљање Градској стамбеној агенцији, да би све било „под истим кровом“ – каже директорка Бранкица Јелић.

Иначе, Градска стамбена агенција управља и становима у насељу Кошутњак из СИРП програма, становима на Обрежу, као и новим који ће се градити на Љубић кеју.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.