Grad

POČINJE OSLIKAVANJE CRKVE SVETOG VAZNESENJA

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg uskoro počinje oslikavanje unutrašnjih zidova zadužbine župana Stracimira. Za oslikavanje nekadašnjeg manastira Bogorodice Gradačke, zadužen je akademski slikar Radan Radojilović iz Ćuprije, koji je oslikao saborne crkve u Nišu i Kruševcu.

U hramu su postavljene skele, a uskoro će uslediti priprema zida, kako bi oslikavanje počelo 1. novembra. Plan je da bude završeno do Vaskrsa.

“Oslikavaće se kupola, sa donjim delom petentifima. U kupoli će biti oslikano Vaznesenje Gospodnje, praznik kom je posvećen ovaj hram od vremena kneza Miloša Obrenovića. Ispod kupole biće oslikani jevanđelisti, apostoli Matej, Marko, Luka i Jovan, u međuprostorima četiri čuda Hristova iz jevanđelja. Takođe, biće naslikani starozavetni veliki i mali proroci sa anđelskim svetom”, izjavio je starešina čačanske crkve Marko Mirković.

Površina hrama je oko 2.000 metara kvadratnih, a ugovorom je predviđeno da se za oslikavanje jednog kvadrata plati 12.000 dinara, dodajući da su tu i troškovi pripreme zida i postavljanja skela.

“Hramovi se oslikavaju jer su ikona budućeg života kome se svi nadamo i koji sa nadom iščekujemo”, poručio je starešina crkve.

Prema njegovim rečima, prikupljeni novac pokriće početak radova, ali očekuje pomoć Grada i vernika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kaže da se dugo čekalo sa krene sa živopisom hrama koji potiče iz 12. veka.

“Prethodnih godina smo uložili oko 20.000.000 dinara pre svega kako bi se ojačao hram pošto je bio u lošem stanju. Ovaj hram je kao naš narod u Čačku i Moravičkom okrugu prolazio burne periode, dva puta je pretvaran u džamiju, ali je ostajao na ovom mestu i zahvaljujući vernicima opstajao”, istakao je Todorović.

Grad Čačak će, kaže on, nastaviti da pomaže ovu veliku svetinju, stariju i od Studenice.

“Naša želja je da na vru kupole pantrokator, koji bi trebalo prvi da se oslika bude dar grada Čačka, a cena je oko 1.200.000 dinara. Pozivam sve vernika da daju prilog kako bi ovaj hram za Vaskrs bio u punom sjaju”, naglasio je Todorović.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.