Kultura

POČINJE „SONJIN SEPTEMBAR“

Izložbe radova austrijske umetnice Iris Blauenštajner, dobitnice nagrade “Sonja Savić“ na Festivalu novog filma i videa “Alternative 2018“ biće otvorena u utorak, 3. septembra u 19 sati u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u Čačku.

Kao deo manifestacije “Sonjin septembar 2019“, izložba sadrži tri video rada/instalacije:

1. Doublage / Dubliranje
ideje i mogućnosti, unošenje izmena – film kao pesma
filmski esej // MiniDV // 5.30 min // 2007.

2. und eine von ihnen singt / i jedna od njih peva
filmski esej o licu marginalnog filmskog lika
filmski esej // digital file // 7 min // 2011.

3. die_anderen_bilder / druge slike
film sa desktopa – (i)storije filma 21. veka
eksperimentalni filmski esej // DCP // 17 min // 2018.

Izložba će biti otvorena do 18 septembra. U oktobru će Iris Blauenštajner biti gost Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ na desetodnevnom rezidencijalnom programu. Tokom boravka u Čačku, autorka će snimiti materijal za svoj dugogodišnji umetnički projekat koji se realizuje u nekoliko evropskih gradova. Takođe, biće organizovana projekcija dva kratkometražna filma nakon koje će publika biti u prilici da razgovara sa autorkom. Posle Čačka, autorka nastavlja rezidencijalni program u Beogradu, uz podršku Akademskog filmskog centra pri Domu kulture Studentski grad, kao organizatora festivala “Alternative“.

Nagrada “Sonja Savić“ dodeljuje se od 2017. godine. Na inicijativu UG “Nadežda Petrović“, Festival novog filma i videa “Alternative“, ustanovio je specijalnu nagradu “Sonja Savić“, pored postojeće Liste značajnih ostvarenja. Žiri festivala nagradu koja nosi Sonjino ime dodeljuje “…filmu koji ponire u subverzivnu stvarnost s one strane običnog, mirnog života.“ (Miloš Radivojević)

Iris Blauensteiner je austrijska filmska i video autorka. Studirala je slikarstvo i digitalne medije na Akademiji likovnih umetnosti i film i teoriju pozorišta na Univerzitetu u Beču. Bavi se filmom od 2004. godine, uglavnom pisanjem scenarija i režijom. Njeni filmovi “Druge slike“, “Odmor“ i “Znoj“ prikazani su na više međunarodnih festivala. Godine 2016. izašao je njen prvi roman “Kopfzecke“, u izdanju “Kremayr & Scheriau“. Od 2010. godine njenih nekoliko kraćih tekstova objavljeno je u antologijama i književnim časopisima. Iris Blauensteiner je član Golden Pixel Cooperative.

Manifestacija “Sonjin septembar“ organizuje se uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Grada Čačka i Austrijskog kulturnog foruma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.