Društvo Selo

ПОДСТИЦАЈИ ЗА 419 ПОЉОПРИВРЕДНА ПРОИЗВОЂАЧА

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ГРАДА ЧАЧКА

Укупно 419 чачанских пољопривредника добило је подстицаје од Града за развој своје производње. Данас је у Културном центру Чачак (Дому културе) градоначелник Милун Тодоровић потписао је уговоре са добитницима субвенција. Међу њима је и велики број жена и младих пољопривредника. Захваљујући овим средствима из градског буџета многи су купили нове пољопривредне машине и прикључке, тракторе, земљиште на коме ће проширити производњу… Градоначелник Тодоровић је најавио да ће следеће године Град Чачак повећати средства намењена за пољопривреднике на више од 90 милиона, а биће уведена и мера суфинансирања куповине вештачког ђубрива.

За подстицајне мере пољопривредницима Град Чачак је ове године определио 67,5 милиона динара. Према речима градоначелника Тодоровића, конкурс је трајао до утрошка свих средстава.

– Уз подстицај Града Чачка, чак 17 пољопривередника обезбедило је тракторе, што је највише до сада, 300 је купило различите машине и прикључке, 25 земљиште… У разговору са пољопривредницима договорили смо се ми ко ми да наредне године уведемо до 50 одсто субвенционисања вештачког ђубрива. За њих је та мера веома битна, посебно у ово време глобалне кризе, ратова, када је, поред енергетике, храна можда и важнија. Зато ћемо и у наредним годинама улагати све више новца у пољопривреду – обећао је градоначелник Тодоровић.

Градоначелник Милун Тодорови

Он је нагласио да су све ове мере настојање да што више младих остане или се врате у село, на породична имања. Међу њима је Милош Петровић из Бреснице. Он, ветеринар по струци, и брат наставили су посао свог оца – производњу воћа, пре свега дуња. Иако је производња нерентабилна, јер се откупна цена није мењала деценијама, Милош каже да су он и брат одлучни да наставе ову породичну причу.

– Купили смо трактор, а ове године и таруп, за који нам је Град субвенционисао 40 одсто средстава. И раније смо добијали подстицаје од Града Чачка, прво за садни материјал, трактор и сада за прикључну машину. Намеравамо и наредне године, Боже здравља, да конкуришемо за систем за наводњавање. Много нам значе те субвенције, јер новац улажемо у производњу, а можда и за отварање дестилерије – рекао је Милош, чија породица има око два хектара под дуњом, а план је проширење за још толико.

Милош Петровић из Бреснице

Млада Ивана Вукајловић из Виљуше потписала је уговор у име свог оца. И ова породица, која се бави воћарством, добијала је подстицајна средства од Града и ранијих година.

– Гајимо јабуке, шљиве, крушке, брескве нектарине… Средства која смо добили употребићемо за постављање противградне мреже на око сто ари, од два хектара колико имамо под воћем – рекла је Ивана.

На позицији пољопривреде у буџету Града ове године било је више од 80 милиона динара. Део новца утрошен је, поред осталог, за противградне ракете и награде стрелцима, за одлазак на сајам у Словенију…

Текст и фото: В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.