Društvo Kultura Privreda

ПОКЛОН ПРЕДУЗЕТНИЦАМА ОД СЈАЈНИХ УМЕТНИКА

ИЗЛОЖБА „STOCK“ ФОТОГРАФИЈА БРАЋЕ ЗАМУРОВИЋ

Удружење пословних женаНадежда Петровић“, прошлог четвртка, 12. октобра, прославило је славуМихољдан“, 14 година постојања и, као један од реализатора програмаЧачанска родна“, у Стартап центру НТПа, организовало изложбу „Stockфотографија направљених помоћу вештачке интелигенције и креативности браће Ивана и Бојана Замуровић из Зрењанина.

Чачак ове године обилује манифестацијама које дочекују љубитеље уметности, а програм прве Престонице културе Србије води публику кроз концерте класичне музике на отвореном, изложбе фотографија, позоришне представе и многе друге културне догађаје. Удружењу пословних жена „Надежда Петровић“ велика је част што учествује у реализацији пројекта у оквиру програма „Чачанска родна“, посебно што већ 14 година са поносом носи име наше прослављене сликарке и суграђанке. Деловање удружења женског предузетништва представља синергију предузетништва, креативности и иновације.

– У ери дигитализације и вештачке интелигенције и уметност доживљава свој преображај, што се најбоље може видети у радовима браће Замуровић, који су пре свега сјајни аналитичари савремене популарне култутуре. Оно што смо увек мислили да припада урођеном таленту и врхунској опреми која омогућава тако добру фотографију у смислу композиције, контроле светла, оштрине, дисторзије пиксела, контура и саме фотографије сада је доступно и обичним људима и то кроз „стоцк“ фотографију. Оваква врста фотографија покрива најшире могуће подручје, готово све што се може замислити и као такве применљиве су у пословном свету. Њихове слике ћете одмах запазити, међу морем истих слика на „stock“-у, приметићете да су неке од њих изузетно креативне, модерне, а пре свега, јединствене и, као такве, користе их најпознатије светске компаније. Данас имате прилику да погледате несвакидашњу изложбу, кроз коју ће нам приближити своје стваралаштво и упознати нас са „стоцк“ фотографијама, а које су поклон нашем удружењу од ових сјајних уметника. Имамо и задовољство да присуствујемо мини радионици израде „stock“ фотографије – најавила је Драгана Кузмановић изложбу браће Замуровић, коју је отворио помоћник градоначелника за друштвене делатности Мирослав Петковић.

Удружење предузетница је желело да прикаже да су жене креативне, не само у свом послу, већ да имају и ширу визију, односно, да у добу дигитализације и вештачке интелигенције могу да препознају ноту уметности и због тога су одлучиле да у госте позову браћу Замуровић, нагласила је председница УПЖ „Надежда Петровић“ Весна Баур.

Браћа Замуровић и Весна Баур

– Желели смо да фотографије браће Замуровић прикажемо другачије. Данас, кроз ову изложбу видимо да су то радови који могу да красе, како домове, тако и наша предузећа, а уједно нам дају мотивацију да се и саме опробамо у томе. Организација изложбе је била изазов, јер се не бавимо тим послом, али одабир, штампа и поставка радова су представљали велико задовољство. Надамо се да ћемо бити у прилици да реализујемо такве пројекте и у будућности. Браћа Замуровић су се радо одазвала на наш позив и били су позитивно изненађени што неко жели да организује такву изложбу, а предузетнице је мотивисало да буду још креативније у послу – рекла је Весна Баур, напомињући да ће удружење женског предузетништва до краја године организовати још једну мини изложбу, у част Надежде Петровић, управо новим технологијама.

Браћа Замуровић из Зрењанина, Иван и Бојан, доспели су у сам врх светских фотографа. За добру фотографију, како кажу, довољни су фотоапарат, радни сто и добра идеја. До сада су направили више од 5.000 фотографија, а пред њиховим објективом, осим цвећа, нашли су се воће, поврће, сладолед, балони, дечије играчке, новогодишњи украси…

– Идеја коју ми стављамо у први план је свакако најважнија и тренутно вештачка интелигенција не може да парира човеку. Али, дефинитивно, лакше је да идеје спроведемо у дело ако користимо и вештачку интелигенцију. Сви фотографи би требало што више да се информишу о новим технологијама, па тако и о вештачкој интелигенцији. Као што се информишемо кад изађе нови модел објектива или фотоапарата, тако би требало да се информишемо и едукујемо шта то вештачка интелигенција може да понуди како би убрзала, побољшала или унапредила наш посао. Ми, као фотографи, нисмо остали без посла, већ смо га унапредили – речи су браће Замуровић, који су на отварању изложбе изразили наду да ће посетиоци уживати у њиховим радовима.

Многи велики брендови, као што су „Samsung“, „Huawei“, „Visa“, „Zepter“, „Adidas“, користе њихове фотографије.

– Јако смо срећни када видимо наше радове. Велики је плус у овом послу када добијеш афирмацију да је оно што радиш стварно добро и да то неко жели. Али, лепше је када наше фотографије видимо овде, него на „Самсунговом“ сајту. Искрено, нисмо имали прилику да видимо наше радове у оваквом светлу, обично их виђамо на интернету и на екрану, са неким рекламама. Овако изгледају посебно – нагласили су Бојан и Иван, захваливши Граду Чачку и Удружењу пословних жена „Надежда Петровић“ на изванредној изложби њихових „Stock“ фотографија.

Браћа Замуровић сматрају да креативност може да се научи и зато су одлучили да и друге људе подучавају, кроз мини радионице. Јер, ако неко жели да се бави нечим треба и да ужива у томе на најзанимљивији могући начин. А да се заиста забављају док раде доказали су на мини радионици, коју су одржали после свечаног отварања изложбе, све време држећи пажњу расположених, насмејаних посетилаца.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.