Društvo

ПОКРЕТНИ МАМОГРАФ ПОНОВО ПОСЛЕ БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА

УОЧИ НОВЕ ГОДИНЕ ЗБОГ КВАРА ОТКАЗАНИ ТЕРМИНИ ЗА ПРЕГЛЕД

Ускоро би требало опет да почне да ради покретни мамограф на паркингу испред Дома здравља, сазнајемо у овој здравственој установи. За Чачак је ангажован мобилни мамограф из Клиничког центра Ниш од 21. децембра, од када је прегледано више од 500 жена, а на бесплатни преглед чека их још око 1.000. Пред новогодишње празнике пријављене Чачанке су обавештене да се због квара апарата прегледи отказују и да ће накнадно бити позване како би им били заказани нови термини.

Директор Дома здравља др Александар Пајовић подсећа да је мобилни мамограф део кампање Националног скрининга раног откривања карционома дојке, које је покренуло Министарство здравља Србије.

Др Александар Пајовић

– Имамо информацију да ће апарат бити поправљен ускоро и да ћемо наставити одмах после божићних празника. Национални скрининг је намењен женама од 50 до 69 година, које су здраве, односно, немају никакве симптоме, како би болест, уколико постоји, била откривена на време. Термин за бесплатан преглед и даље се може заказати телефонски на број 032 344 678 и електронски на мејл mamografija@domzdravljacacak.rs. Интересовање за мамографију је, заиста, велико, а веома је важно да се не праве гужве, јер су термини заказани баш да се не би чекало на преглед. Скенер ради од 9 део 19 часова, а дневно се прегледа од 70-80 жена. Ово је веома значајно, с обзиром на то да је служба у нашој Болници могла да уради највише пет мамографија дневно, а некада и само две – рекао је др Пајовић.

Карцином дојке је најчешћа малигна болест код жена.  Од ње сваке године у Србији оболи 4.000, а 1.600 жена умре. Стручњаци наглашавају да, када се открије у раној фази, у преко 90 одсто случајева лечење има добру прогнозу. Према ранијим проценама у Чачку је око 17.000 жена старости између 50 и 69 година. Директор Пајовић је још једном позвао суграђанке да се и даље пријављују, јер је предвиђено да мамограф буде у нашем граду, све док има заинтересованих Чачанки.

Све жене које буду прегледане биће благовремено појединачно обавештене о резултатима мамографије. Уједно, када буду завршени сви прегледи, и Дом здравља имаће комплетан увид у ове резултате.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.