Kultura

PONOVO OSNOVANA KULTURNO-PROSVETNA ZAJEDNICA U ČAČKU

Svečanom sednicom Izvršnog odbora KPZ Čačak danas je ponovo, nakon dve decenije, osnovana Kulturno-prosvetna zajednica u Čačku. Na inicijativu i uz podršku zamenika gradonačelnika Vladana Milića, poslanika Dušana Radojevića i generalnog sekretara KPZ Srbije Živorada Ajdačića, koji su prisustvovali današnjoj svečanosti održanoj u Biblioteci Istorijskog arhiva, formirano je Udruženje koje će biti svojevrsni kulturni parlament u našoj sredini.

Udruženje je registrovano 1. septembra sa ciljem da uspostavi međusobnu saradnju ustanova, organizacija i udruženja, kao i kriterijume u oblasti kulture. Rad Udruženja će finansirati Grad Čačak i obezbediti prostor za rad, a programski akcenat odnosiće se na decentralizaciju kulturnih sadržaja, podizanje nivoa kulturnog života u seoskom području, kriterijume za predloge za nagrađivanje, podsticanje mladih da se organizuju kroz tribine, kulturno-umetnička društva, književne večeri i druge kulturne događaje, negovanje ćirilice kroz izdavaštvo i javne natpise, obnavljanje takmičenja sela na svim nivoima teritorijalnog organizovanja i drugo.

-Moramo imati prepoznatljive institucije i pojedince, kao i do sada, jer ne prođe godina da neko iz Čačka ne zasluži neka od visokih priznanja KPZ Srbije za zasluge i doprinos kulturi i nauci – rekao je ,pored ostalog, Živorad Ajdačić, ujedno i član državne Komisije za odlikovanja.

Ukazujući na suštinski značaj ove kulturne misije Ajdačić je citirajući Čerčila rekao „A šta će nam država, ako nemamo kulturu?“ Svečanom sednicom predsedavao je Zoran Rajičić, predsednik Izvršnog odbora, o istorijatu KPZ u Čačku govorila je Lela Pavlović, direktorka Arhiva. O iskustvima KPZ Dragačeva koja je osnovana prošle godine, govorio je predsednik tamošnje organizacije Dušan Ivanović, a o dugogodišnjem radu u oblasti afirmacije kulturnog života sela, kojih u Srbiji ima više od 2.000, govorio je novinar i književnik Momir Filipović, ističući da je zapravo „selo kuća Srbije“.

Bilo je reči i o projektima i budžetu Ministarstva kulture namenjenom kulturnoj afirmaciji i podizanju srpskog sela. Rajičić je naveo početne akcije koje će do kraja godine realizovati KPZ Čačka, a svečanoj sednici su prisutvovali osnivači ovog udruženja. Vladan Milić je tom prilikom najavio i skoro održavanje konstitutivne Skupštine, koja će se održati u skladu sa okolnostima.

Z.L.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.