вакцина
Društvo Zdravstvo

Поповић за РТС: Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Поповић за РТС: Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

ИЗВОР: РТС

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Ненадом Поповићем

Институт Гамилеја синоћ је одобрио за употребу 550.000 вакцина „спутњика В“ које су произведене на Торлаку до 13. августа, наводи за РТС министар без портфеља Ненад Поповић.

Ненад Поповић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су вакцине потпуне истог квалитета као вакцине које су произедене у Русији.

„Институт Гамилеја синоћ је одобрио за употребу 550.000 доза вакцина ‘спутњика В’ које су произведене на Торлаку до 13. августа. Контролисано је 18 параметара по највећим светским стандардима и сви они су показали изврстан резултат – вакцине су потпуне истог квалитета као оне произедене у Русији“, рекао је Поповић и додао да је контролисано 960 узорака, по свим светским стандардима.

Како каже, вакцине су спрмне за употребу.

„Имамо 550.000 вакцина (275.000 вакцина компоненте 1 и и 275.000 вакцина компонента 2) спремних за употребу овде у Србији с ознаком произведено у Србији“, наводи гост Јутарњег дневника.

Говорећи о извозу вакцина објашњава да ће одлуку о томе донети Влада Републике Србије и председник Србије Александар Вучић.

„Ми треба да усагласимо са нашим руским партнерима у које земље ћемо извозити. Треба да добијемо од њих одобрење за извоз да се не би десило да и једни и други извозимо на иста тржишта. Али сигуран сам да ће за Републику Српску, Црну Гору, Северну Македонију, Босну и Херцеговину, за наше комшије сигурно бити ових вакцина у довољним количинама“, наводи Поповић.

До краја године планирана је производња четири милиона доза, а министар наводи да имамо капацитете за то.

„Торалак има изванредне капацитете. Ми у току септембра и октобра планирамо по производном плану који смо усагласили са нашим руским партнерима да произведемо још милион и по вакцина, а до краја године све заједно око четири милиона вакцина ‘спутњик В’ – половина компоненте 1, половина компоненте 2“, наводи Поповић.

Истиче да смо ми први у Европи који смо произвели „спутњик В“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.