Politika

ПОСЛЕ ДЕПОНИЈЕ, ФАБРИКА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Окосница овонедељне конференције за новинаре одржане у Градском одбору Народне странке у Чачку била је будућа изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Доњој Атенци, у насељу Прелићи. Како је наведено у уводном излагању, „ова тема се наметнула сама по себи због све веће забринутости мештана Прелића за своју судбину, уколико дође до реализације овог пројекта“.    

Како је навела Виолета  Марковић, потпреседница ГрО Народне странке, фабрика за пречишћавање отпадних вода  је добра инвестиција која је, свакако, потребна Чачку, али је спорно то што ће она бити подигнута у насељу Прелићи, где има неких педесетак кућа које су или изграђене са грађевинском дозволом, или су у међувремену озакоњене. Подсећајући на ранији период у коме су житељи тог насеља имали много проблема због депоније „Прелићи“, Марковић је казала да је градска власт одлучила да подигне постројење за пречишћавање отпадних вода у непосредној близини места где се некада налазило сметлиште, али истовремено и на неких 150 метара од кућа у том насељу.

– Мештани који живе у непосредној близини опредељене локације се сада буне и не желе, што је и схватљиво, да им фабрика за пречишћавање буде ту, јер се може очекивати да ће се током њеног редовног рада периодично појављивати краткотрајна комунална бука и емисија непријатних мириса, што у суштини значи да ће Доња Атеница бити константно изложена непријатном мирису, јер ће постројење годишње прерађивати 15.000 тона фекалија – рекла је Марковић. Такође, она је додала да је „Град Чачак уложио огромна средства  у стварање неопходних услова за долазак страних инвеститора, али да конкретно у овој ситуацији, када треба да уради нешто што је у интересу грађана, онда се труди да га то што мање кошта“.

Одговарајући на питања новинара о предстојећим локалним изборима, председник ГрО Народне странке др Александар Радојевић је рекао да се нада да ће бити постигнут договор опозиције и председнице Народне скупштине Републике Србије о термину њиховог одржавања.

– Сматрам да треба да се пронађе компромис око термина избора и свега другог што је тема преговора. Мислим да и власт и опозиција имају довољно простора за договор и да он треба да буде постигнут, посебно у ситуацији појачаних притисака на нашу државу – рекао је Радојевић и једно додао да Градски одбор Народне странке у Чачку нема ништа против тога да се избори на локалу одрже на јесен, у септембру или октобру.   

Упитан да прокоментарише потез доскорашњег лидера Народне странке Вука Јеремића, који је понудио помоћ председнику Републике Србије Александру Вучићу везано за лобирање против изгласавања резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, др Радојевић је казао да је то искључиво Јеремићев чин родољубља и патриотизма, јер би изгласавање такве резолуције било погубно за наш народ и нашу државу, а никако сарадње са актуелним државним руководством.

В. С.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.