Ivanjica Region

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ МЕРА САНАЦИЈЕ

Пише Јелена Савић

Тројни уговори између Општине Ивањица, извођача радова и грађана за реализацију мера енергетске ефикасности домаћинстава потписани су прошле седмице. На основу њих 89 биће додељено 13.936,765 динара бесповратних средстава која су издвојили Министарство енергетике и Општина Ивањица.

Потписивање уговора (фото: Ј.С.)

Од 116 пријава приспелих на конкурс, 89 је испуњавало све услове, казала је председница надлежне комисије Светлана Јовићевић.

-Највише уговора односи се на замену столарије, док ће 12 грађана заменити котао, уградити топлотну пумпу или заменити цевну грејну мрежу. Одбачено је 15 пријава због неиспуњавања услова или непотпуности. Најчешћи разлог је то што објекат није легализован. У неколико случајева грађани нису добро разумели услов да морају имати пребивалиште у Општини Ивањица а не само да је њихов објекат овде.

Извођач радова Срђан Громовић је истакао да су услови максимално поједностављени и рокови коректни. Он ће, каже, у наредна три месеца обавити замену столарије на 23 објекта.

Грађанима, потписницима уговора ова субвенција много значи јер сами не би могли да изфинансирају цео пројекат санације.

Радојица Марковић и Радиша Палибрк су своје куће градили 80-тих година и столарија је већ дотрајала. Замену прозора и врата су започели а ова бесповратна средства ће им помоћи да посао енергетске санације доврше. Тиме ће уштедети и на пелету односно, дрвима за грејање.

Бојан Бојановић је један од оних којима су средства одобрена за замену котла. Инвестиција од око 300.000 динара упола је олакшана добијањем субвенције, па ће бити и лакше обезбедити огрев за кућу од 90 квадратних метара.

Помоћник председника општине Александар Радоњић је овом приликом нагласио да је првенствено за енергетску санацију било опредељено десет милиона динара, али да су због великог интересовања додатно Министарство и Општина издвојили још по два милиона. Он је најавио да ће ускоро бити расписан нови конкурс и позвао грађане да већ припремају документацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.