Društvo

„ПОТПИШИ-ПРОДИШИ“

УДРУЖЕЊЕ „ЕРУДИТА“ ОРГАНИЗОВАЛО АКЦИЈУ ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ

Чачанско Удружење грађана „Ерудита“, заједно са „Србијом у покрету“ и бројним другим организацијама широм Србије, организује акцију потписивања петиције за народну иницијативу за чистији ваздух „Потпиши-продиши”. Циљ је да се прикупи 30.000 потписа, неопходних за предлог измене закона, како би се забранила продаја сировог лигнита физичким лицима. Акција се спроводи од 19. до 25. априла на две локације у Чачку – Градском тргу и Градској плажи. Иницијатива ће, након прикупљених потписа у целој Србији, бити предата на разматрање посланицима у Народној скупштини. Предлог су саставили стручњаци и професори са Машинског факултета.

– Према званичним и незваничним подацима, Србија је међу првима у свету по загађености ваздуха, посебно у зимском периоду. А Чачак је, нажалост, у самом врху, чак веома често испред Београда! Како тврде стручњаци, један од највећих узрочника је сирови лигнит. Он је канцероген, веома је лош за животну средину, а пошто је јефтин, масовно се користи у нашој земљи… Организација „Србија у покрету“ је због тога покренула кампању, коју је наше удружење подржало – рекла је Јована Јевремовић,  један од покретача Удружења „Ерудита“ и дугогодишњи волонтер чачанске Канцеларије за младе.

Како је приметила, Чачани су за првих неколико дана показали велико интересовање, тако да је прикупљено неколико стотина потписа…

 „Потпиши-продиши“ је прва активност чланова „Ерудите“, а  већ у недељу, 25. априла, у 10 сати организују још једну велику акцију – чишћење Спомен парка и неколико локација у Јежевици и Овчар Бањи. Како најављују, биће то велика акција, јер ће у њој учествовати и друга чачанска удружења – „ЕКОИН“, „Зелени талас“, Географско еколошко друштво, студентски парламенти Агрономског и Техничког факултета… Покретач велике акције чишћења је „Еко стража“ из Београда, а у плану је да наредне четири недеље, у исто време у многим градовима Србије, буде организовано чишћење дивљих депонија и излетишта.

– Екологија може и мора да уједини цело друштво, јер је то обавеза свих нас због здравља и лепшег окружења – наглашава Јована.

В. Т.

Фото: Удружење „Ерудита“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.