Društvo Uncategorized

ПОВЕЗАНИ ВЕРОМ, КУЛТУРОМ, ЈЕЗИКОМ…

МАНИФЕСТАЦИЈА „СРПСКИ СВЕТ – НОВИ ЛИДЕРИ“ ОКУПИЛА СРПСКУ ДЕЦУ ИЗ РЕГИОНА

Чачак је од 3. до 8. августа био домаћин српској деци са простора Балкана. Многи су по први пут боравили у овом делу Србије и, како су нам рекли, својим домовима носе најлепше утиске из Чачка и околине. Камп за више од педесеторо деце од 12  до 16 година организован је у оквиру пројекта „Српски свет – нови лидери“, који је реализовало Удружење грађана „Светосавске свечаности“ из Чачка, уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова и Града Чачка.

Фото: Светосавске свечаности

Дошли су са свих страна – из Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Вуковара, Грачанице, са Пала у Републици Српској, као и из неколико градова у Србији. Организатори су више пута рекли да је интересовање за први камп било веома велико, тако да су овог пута изабрани најталентованији, они који ће у будућности можда у својим срединама, па и шире, постати лидери у науци, култури, просвети…

Фото: Светосавске свечаности

Током боравка упознали су Чачак, посетили установе културе – Народни музеј, Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“, Музичку школу, Уметничку галерију „Надежда Петровић”, Меморијални комплекс и Храм Светог кнеза Лазара на брду Љубићу… За њих су из Дома ученика, где су били смештени, организована поклоничко-студијска путовања у Манастир Никоље у Овчар Бањи, где су посетили и Природњачки центар, као и до Жиче и Студенице.

Током ових шест дана за њих су организована бројна предавања – проф. др Дарко Танасковић говорио им је о светосављу, проф. др Свјетлана Самарџија о фрескопису и архитектури Срба, етнолог Снежана Ашанин и професор историје Стефан Радојковић о историји и традицији… Претпоследњег дана, теолог Ђорђе Радојковић, наставник Музичке школе, одржао је у овој установи радионицу, на којој су научили неколико народних песама, значајних за Србе, где год да живе, у матици или у расејању… Одушевени су били гости и здањем ове школе, као и самом радионицом. Училе су се, а онда уз хармонике браће Давида и Вање Јовановић, певале „Тамо далеко”, „Четири слова”, „Јечам жела Косовка девојка”, „Ој, Мораво”…

Дванаестогодишња Ивона Поњарац дошла је и Републике Српске, са Пала. Одушевљена је што је имала прилику да буде одабрана за први камп у Чачку. У Србији је раније била неколико пута, а у нашем крају је ово њен први боравак:

– Највећи утисак на мене су оставили манастири, али и сам Чачак. Такође, веома су ми се допале приче о манастирима и о Светом Сави. Лијепо је и што сам упознала нову дјецу, одмах смо се почели дружити. И пет дана је тако брзо пролетјело, кратко је било!

Годину дана млађа Николина Симић је трећа генерација из своје породице у Копру, у Словенији. Мајчини су родом из Босне, отишли су када је почео рат. Добро говори српски, јер га и „у кући” причају:

– Учестовала сам и на другим камповима и мислим да је ово добра прилика да упознамо нове људе, нове другаре, али и нашу културу, традицију, језик… У Чачку сам први пут и много ми се допао град. Све је било предивно – рекла нам је Николина.

Сестре Лена и Ксенија из Северне Македоније

Једанаестогодишња Лена и њена сестра, две године млађа, Ксенија Станчић су из Скопља. И оне из Чачка и Србије носе лепе утиске. Причљивија Лена каже да јој је посебно драго што је упознала децу из других држава, њихове обичаје и културу.

– Отац је родом из Србије, а деда живи у Врњачкој Бањи, тако да га често посећујемо. Волимо да дођемо, због базена и паркова, природе, манастира… На кампу у Чачку нам је било лепо, доста смо путовали, видели. Све нам је било занимљиво, разменили смо са другом децом бројеве телефона, чућемо се и надамо се једном опет видети.

Међу најстаријима је седамнаестогодишњи Јован Вукосављевић који је дошао из Београда као члан Фондације „Лаза Костић”.

– Сматрам да је цео пројекат веома добар, јер, не само да повезује децу из Србије и дијаспоре, већ шири наше видике, културне и националне и омогућава нам да будемо ближи једни другима. Надам се да ће овакви пројекти заживети и у будућности, да ће их бити све више. И ја сам први пут у Чачку и град је веома уредан и чист. Посебно бих издвојио посету Студеници и Жичи, нашим великим културним и националним центрима. Занимљиво ми је било и предавање нашег бишег амбасадора професора Танасковића, јер нам је говорио о светосављу, али и о другим темама  – рекао је Јован и у име свих учесника захвалио Чачку на гостопримству.

Могли су ови млади људи научити или подсетити се значаја православне вере, писмености, историје, духовности, културе и традиције. И стекли су нове пријатеље, са којима ће, обећали су, одржати везе заувек. 

В. Т.

„О ЈЕЗИКУ, РОДЕ, ДА ТИ ПОЈЕМ”

Фото: ГБ „Владислав Петковић Дис”)

Запослени у Градској библиотеци приредили су у понедељак 7. августа, посебан програм за децу из региона и дијаспоре, назван „О језику, роде, да ти појем”. Домаћини су им говорили о историјату најстарије установе културе у Чачку, упознали их са њеним фондовима и одељењима. Посебан сегмент био је посвећен предавањима о историји српског језика и писма, са нарочитим освртом на ћирилицу и присуство поезије у популарној музици. Кроз историју језика, писма, поезије и музике, младе су водиле библиотекари Оливера Недељковић, Биљана Раичић, Тања Вуковић и Исидора Ђоловић.

(Извор: ГБ „Владислав Петковић Дис”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.