овце
Selo

ПОЗИВ ГАЗДИНСТВИМА ДА АЖУРИРАЈУ ПОДАТКЕ О ЖИВОТИЊАМА

Сва газдинства на којима се налазе животиње, привремено или трајно, морају бити регистрована у Централној бази података Управе за ветерину, а ова одредба је у складу са Законом о ветеринарству. При остваривању права на субвенције, биће признато само стање из званичне базе података Управе за ветерину, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у недавно објављеном позиву пољопривредницима да ажурирају податке о животињама које гаје у својим домаћинствима.

овце

Како је наведено у саопштењу, при регистрацији, свако газдинство добија свој јединствени дванаестоцифрени идентификациони број – ХИД број. Под једним ХИД бројем воде се подаци о свим обележеним животињама на газдинству.

У случају да се животиње налазе на различитим местима газдинство може имати више ХИД бројева. Основни разлог за регистрацију газдинства је праћење кретања животиња, спречавање ширења заразних болести, као и регулисање промета и производње меса и млека.

У процесу увођења е-Аграра важно је истаћи да ће се приликом остваривања права на субвенције признавати стање које се води у званичној бази података Управе за ветерину и због тога је потребно да пољопривредници, у сарадњи са ветеринарским станицама на територији где живе, провере животиње и ажурирају податке о њима. Сходно томе, потребно је поред ХИД броја навести и број пољопривредног газдинства, а поред тога имати обележене и у Централној бази евидентиране животиње на основу којих се жели остварити право на субвенције.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.