Za mlade ima nade i ovde

PRAVA TRKA SA NOVIM DOBOM

ČAČANIN NENAD JEVTOVIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA I DIREKTOR BEOGRADSKOG INSTITUTA ZA RAZVOJ I INOVACIJE

Rođen je u Čačku pre 28 godina. Kao jedan od najboljih studenata beogradskog Ekonomskog fakulteta radio je u Narodnoj skupštini Srbije, ministarstvima finansija i inovacija i tehnološkog razvoja. Angažovali su ga i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. Pre dve godine sa svojim kolegama, Nenad je u Beogradu osnovao Institut za razvoj i inovacije. Danas rade projekte koje finansiraju međunarodne organizacije i prevashodno su posvećeni mladima, ekonomskom osamostaljivanju pojedinaca, pokretanju preduzetničkog duha. Jedan sprovode i u Moravičkom okrugu. Nazvan je jednostavno – ”Pokreni se”.

Za Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku Nenad je radio kao konsultant u Mozambiku, Jermeniji i zemljama u regionu. Prvi posao posle studija bio mu je u Narodnoj skupštini Srbije. Izabran je da radi na jednom međunarodnom projektu i pomogne narodnim poslanicima da bolje razumeju savremena ekonomska kretanja i tako lakše donose odluke o finansijama, budžetu, ulaganjima. Tada je, osim njega, primljen još jedan mladi diplomac ekonomije. Jedina ulaznica bio im je uspeh na studijama, kao i za rad na projektima ministarstava finansija i inovacija. Odlazak u inostranstvo Nenada je samo za kratko odvojio od Srbije i Čačka. Pomoglo mu je da detaljnije sagleda kakve nam sve mogućnosti svet i savremeno doba nude i da drugima, posebno mladima, pomogne da se nađu na pravom putu.

– Mladi ekonomisti koji su posle studija radili u državnim insitucijama uvideli su da su država i nevladine organizacije nedovoljno posvećene pojedincima i njihovom razvoju. Prilika za posao ima, ali ih ne koristimo dovoljno. Glavni razlozi su neobaveštenost i nekvalifikovanost za tražene poslove. Zato smo osnovali Institut za razvoj i inovacije. Trenutno sprovodimo 19 projekata. Finansiraju ih međunarodne organizacije, ne naši poreski obveznici. Želimo da pomognemo ljudima da osete boljitak, pokrenu sebe i druge. Zavisno od potrebe, angažujemo 10 do 15 mladih stručnjaka. Često nam pronalazak stručnjaka bude prepreka, ali naša pokretačka snaga je učenje. Svakodnevno. Ono što smo juče znali, već danas može biti zastarelo – napominje Nenad. Osim njega, u Institutu radi još jedna Čačanka. Prilika se ukazala sveže dipomiranom ekonomisti Ani Milenković.

POKRENULI SE

Na svetskom tržištu je velika potražnja za grafičkim dizajnerima. Mladim stručnjacima taj posao omogućava da ostanu u rodnom mestu i zarade mnogo više od prosečnih plata u Srbiji. Zato Institut za razvoj u Moravičkom okrugu i Čačku od letos sprovodi projekat ”Pokreni se”. Reč je o prekvalifikaciji za posao grafičkog dizajnera. Javilo se više od 140 mladih iz našeg okruga koji su hteli da učestvuju u tom projektu.

Predstavljanje projekta „Pokreni se“ u Startap centru Čačak

– Mogli smo da primimo svega 30. Projekat je prevashodno namenjen nezaposlenim mladim ljudima od 15. do 34. godine. Među učesnicima su i srednjoškolci. I od njih smo čuli vrlo zanimljive poslovne ideje. Jedna srednjoškolka je pomenula da bi u Srbiji osnovala svemirsku agenciju. Zvučalo nam je vrlo simpatično, ali naivno i neiskusno. Ali kada smo je čuli, shvatili smo da nije tako… Učesnici projekta ”Pokreni se” pokazali su da mladi nisu apatični. Naprotiv, puni su entuzijazma i želje za novinama. Dosta im je pomoglo i osnivanje Naučno-tehnološkog parka i Startap centra u Čačku – smatra Nenad. Prvi rezultati su već uočljivi. Pojedini učesnici su se zaista pokrenuli i osnovali svoje firme. Jedan od dokaza je novoosnovano preduzeće ”Tamara i Tamara”. Kako navodi Nenad, dve izuzetno darovite Tamare su rešile da se posvete dizajniranju pozivnica za dečije proslave.

Za uspešnu realizaciju projekta ”Pokreni se” ekonomistima Instituta veliku podršku su pružili privrednici, Gradska uparava i Naučno-tehnološki park Čačak.

Institut će početkom 2021. u Čačku organizovati seminar i za novinare. Pomoći će im da bolje razumeju izveštaje o javnim finasijama, izvršenjima opštinskih i gradskih buxeta…

TAKMIČENjE SA NAJBOLjIMA

Kako je prepoznatljiv po košarci, tako bi Čačak mogao da bude i prestonica preduzetništva. Nenad nas podeseća da bismo mogli da se ugledamo na košarkaše.

– Jednostavno je. Najbolji su zato što se takmiče sa najboljima. Tako je isto i u privredi. Volim da kažem da sam Čačanin na privremenom radu u Beogradu. Možda će trajati 40 godina, ali živim i za Moravu i pecanje. Šta bi drugo Čačani voleli? Zato bih želeo i da uživam u pravoj prestonici privrede. Možemo i naš Startap centar bude kao što je sada niški. Kako je jednom njihovom preduzetniku pošlo za rukom da svoj proizvod proda za 175 miliona evra, može i nama. I bolje – ubeđen je Nenad.

Zajedno sa svojim kolegama sa Instituta bavio se finansijskim posledicama odlaska mladih u inostranstvo. Njihove analize potvrdile su da Srbiju odliv mozgova košta od 0,3 do 1,2 milijarde evra, ako saberemo troškove školovanja mladih stručnjaka i zaradu koju donose zemljama u kojima rade. Nema preciznih podataka, ali Srbiju godišnje napusti i više od 40 hiljada ljudi.

Takve okolnosti neće stvoriti ni u našem gradu ni u državi bolje uslove za preduzetnike. Zato mladi ekonomisti pokušavaju da budu kap koja uzburka more i da mladima omoguće da širom otvore oči ka budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.