Za mlade ima nade i ovde

GRADONAČELNIK MILUN TODOROVIĆ: „NAŠ CILJ JE DA ZADRŽIMO MLADE U ČAČKU!“

I Grad ČaČak se već godinama suočava sa pojačanim talasom migracija, prvenstveno mladih, koji odlaze na dalje školovanje u veće univerzitetske centre u Srbiji, odakle ih put najčešće vodi u inostranstvo. Pandemija korone je na neko vreme zaustivala taj trend, ali nadležni u državi i brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji paralelno sa bitkom protiv nevidljivog virusa pokušavaju da se izbore i za pomake na polju poboljšanja uslova za život i rad, kako bi mladi imali dovoljnu motivaciju da ostanu u svom rodnom kraju i Srbiji. O ovoj aktuelnoj temi razgovarali smo sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

Foto: MNA

Šta je lokalna vlast u našem gradu učinila u prethodnom periodu da se smanji talas migracija, prvenstveno mladih obrazovanih ljudi?

-Čačak je u prethodne četiri godine bio veliko gradilište i grad koji je napravio veliki iskorak u svim sferama privrednog i društvenog života. Razvijali smo infrastrukturu, radili na privlačenju novih investicija, povećavanju broja zaposlenih i poboljšanju njihovog položaja. Kao osnovne ciljeve već u samom startu postavili smo stvaranje uslova za podizanje stope zaposlenosti i povećanje zarada. Zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja, koje se godinama unazad realizuju u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, različitim vidovima podrške privredi, velikim ulaganjima u infrastrukturu, opremanjem industrijskih zona, ostvarili smo značajne rezultate na tom polju. Zapošljavanje naših gra|ana, prvenstveno mladih, ostaće naš glavni cilj i u narednom periodu!

I čačanska privreda se sve više suočava sa deficitom odre|enih kadrova, a takav problem je prisutan i u drugim balkanskim zemljama, koje imaju niže zarade i lošiji životni standard gradjana u poredjenju sa razvijenim evropskim državama. Koliko je izražen nedostatak pojedinih kadrova na našem tržištu rada?

-Razvoj infrastrukture, u cilju privlačenja novih investitora u naš grad, svakako će biti jedan od prioriteta i u narednom periodu. Zadovoljstvo stranih investitora, koji su odabrali naš grad i ovde započeli proizvodnju, predstavlja najbolju preporuku za dolazak novih. Usvojenim planskim aktima planirana su proširenja poslovnih zona u Preljini i Konjevićima, kao i njihovo infrastrukturno opremanje. Izgradnja Moravskog koridora i nastavak radova na Koridoru 11 od Preljine do Požege, kao i otvaranje aerodroma „Morava“ u Ladjevcima, svakako će pozitivno uticati na interesovanje stranih investitora, ali ujedno biti i podsticaj za razvoj domaće privrede. Imamo izražen problem deficita kadrova odredjenih obrazovnih profila koji su potrebni čačanskoj privredi. Radi prevazilaženja takve situacije, u saradnji sa privrednicima, u obrazovni sistem uvodimo nove profile i zanimanja, kako bismo nadomestili taj nedostatak.

Da li je u čačanskim firmama bilo otpuštanja radnika u periodu od kada je proglašena pandemija korone, pa do danas? Da li će ova epidemiološka situacija uticati na povećanje broja nezaposlenih lica na području Grada Čačka?

-Pandemija korone nije uticala na povećanje broja nezaposlenih na evidenciji NSZ. Naprotiv, smanjen je broj nezaposlenih, što na najbolji način govori o snazi čačanske privrede i odgovornosti naših privrednika, koji su dali nemerljiv doprinos da što lakše podnesemo udare korone.
Povratnici iz inostranstva su doprineli da se poveća konkurencija na tržištu rada i podigne kvalifikaciona struktura zaposlenih.
Naš cilj je povratak ljudi u Čačak, otvaranje novih radnih mesta, povećan promet na tržištu nekretnina, povećanje prihoda u budžetu od poreza na zarade.

Ima li još uvek mesta za neke nove poteze nadležnih u lokalnoj samoupravi, kojima bi se u narednom periodu moglo uticati na stvaranje boljih uslova za život i rad mladih?

-Čačak je grad budućnosti i regionalni centar privrednog razvoja. Izgradnjom auto-puteva postaje najvažnije saobraćajno čvorište u ovom delu Srbije. Projekti budućnosti za Grad Čačak su: rekonstrukcija Opšte bolnice (vrednost investicije 25 miliona evra), Zdravstvena stanica “Ljubić” (dva miliona evra), rekonstrukcija hale KK „Borac“ (tri miliona evra) i izgradnja otvorenog bazena (3,5 miliona evra). Naš cilj je ubrzani razvoj i stvaranje svih potrebnih uslova da zaposlimo, pre svega, nove radnike i zadržimo mlade ljude u Čačku, ali i da istovremeno vratimo sve one koji svoju budućnost vide u gradu na Moravi. Tome smo posvetili ogromnu energiju i trud, napravili ogromne pomake u svim sferama života i nećemo se zaustaviti u ostvarenju vizije za koju smo dobili nedvosmislenu podršku naših gradjana na prethodnim izborima.

V. S.

ZA MERE ZAPOŠLJAVANJA 180 MILIONA

Jedan od najvažnijih problema sa kojim se gradsko rukovodstvo suočilo 2016. godine, prema rečima Todorovi}a, bio je veliki broj nezaposlenih u Čačku. Na evidenciji NSZ se nalazilo 10.129 nezaposlenih. Za programe samozapošljavanja, otvaranja novih radnih mesta, stručne prakse i javnih radova, Grad Čačak je u prethodne četiri godine izdvojio 180 miliona dinara. Zahvaljujući tim sredstvima, zaposleno je više od 900 gradjana.

-Formiranjem tri industrijsko-poslovne zone, Grad Čačak je stvorio sve potrebne uslove za izgradnju novih i širenje postojećih privrednih kapaciteta.
Danas se na evidenciji NSZ – Filijale u Čačku nalazi 5.298 lica, ali i pored ogromnog napretka u smanjenju broja nezaposlenih, i dalje se borimo za otvaranje novih radnih mesta, kako bismo opravdali sva ulaganja Vlade Republike Srbije i republičkih javnih preduzeća u naš grad. Smanjenje broja nezaposlenih prati povećawe broja zaposlenih za više od 4.000 radnika, kao i povećanje prosečne neto zarade u gradu za skoro 13.000 dinara u poredjenju sa podacima iz 2016. godine – navodi Todorović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.