Kultura

Predavanje istoričara Dejana Ristića “Kulturno nasleđe i identitetˮ

U četvrtak, 13. maja u 19 časova u malom dvorištu Gimnazije, na poziv i u organizaciji Udruženja ,,Irmos”, istoričar Dejan Ristić održaće predavanje na temu ,,Kulturno nasleđe i identitetˮ.U slučaju kiše, predavanje će biti održano u fiskulturnoj sali Gimnazije u Čačku, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (nepokretne, pokretne i nematerijalne) čini naš narod i zemlju prepoznatljivima u evropskim i svetskim okvirima. Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika, predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i nepresušan resurs.


Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije.


Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvajaju ,,Boj na Čegru 1809. godine – Srpski Termopili: Usud Karađorđeve Srbijeˮ, ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941ˮ, ,,Mitovi srpske istorijeˮ.


Pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade. Inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneskoa.


Uspostavio je Nacionalni dan knjige, Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik. Osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

Ča Glas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.