уметничка галерија
Kultura Kultura

ПРЕДСТАВЉАЊЕ АКТИВНОСТИ ДЕБАТНОГ ПРОГРАМА УЛУС И ДИСКУСИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉА РАДА У ПОЉУ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ АКТИВНОСТИ ДЕБАТНОГ ПРОГРАМА УЛУС И ДИСКУСИЈА О УНАПРЕЂЕЊУ ПОЉА РАДА У ПОЉУ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ 

У  среду, 22. jуна са почетком од 18 часова у Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“   у Чачку одржава се ,,Представљање дебатног програма УЛУС -а и дискусија о унапређењу поља рада у области ликовних уметности”

Наступање здравствене и социо-економске кризе КОВИД-19 којом је јасно показана веома  лоша ситуација у сектору културе и уметности, а нарочито самосталних уметника чији се статус већ годинама уназад деградира, потакло је и нову управну структуру УЛУС-а да се одлучније укључи у бављење не само проблемима ликовних уметника, већ и читавог професионалног контекста у коме се њихов рад одвија. 
Да би се стекао генерални увид у ово поље рада које је у великој мери неуређено, у току 2020/21. године је кроз Дебатни програм УЛУС-а и радне групе реализована серија истраживања и јавних дебата – попут генералног истраживања о условима рада у уметности, приказа историјске генезе и фаза деградације статуса самосталних уметника, али и предлога препорука за измене законских регулатива које се односе на унапређење статуса самосталних уметника, пореских олакшица при склапању ауторских уговора, нацрта кодекса фер пракси, радне интеграције уметника у сервисне департмане локалних самоуправа. 
У последњим месецима, наш рад је био фокусиран на социо-економске аспекте рада специфично у пољу визуелне уметности: недавно је реализовано велико истраживање о условима рада у галеријама и излагачким просторима, у процесу је израда тарифарника минималних накнада за уметнике, покренута је радна група за решавање дуговања самосталаца са Министарством културе, а у Старој Пазови развијамо пилот модел за радну интеграцију уметника на нивоу локалне самоуправе. 
То су све теме које бисмо желели да продискутујемо са вама, како би видели на који начин удружено можемо да делујемо по овим темама у интересу свих актера у пољу визуелних уметности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.