Kultura

ЧЛАНСКЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА И НАШИМ ПЕСНИЦИМА

На званичном пријему у Градској управи, највише признање, ”Светосавско Благодарје”, припало је градоначелнику Милуну Тодоровићу. Примио га је његов заменик Владан Милић, који је постао почасни члан Удружења књижевника, као и Весна Јевђенијевић, директорка Основне школе у Мрчајевцима. Од 1. јануара ове године, сада и званично, чланови по позиву су песници Милојко Калосеровић и Зорица Лешовић Станојевић.

Милојко Калосеровић, Зорица Лешовић Станојевић, Владан Милић и Весна Јевђенијевић

У сусрет 2023. години, када ће Чачак бити прва Национална престоница културе, Удружење књижевника Србије награђује заслужне за ширење писане речи и развој културе у нашем крају. Тако је, осим нових чланова, одато признање Граду Чачку и градоначелнику Милуну Тодоровићу. Припало му је ”Светосавско Благодарје” и због подршке многим културним манифестацијама. Једна од њих су и Међународни мрчајевачки песнички сусрету, које ће наредне године придружити програмима Престонице културе, као и књига која би, тим поводом, требало да буде објављена.

– ”Светосавско Благодарје” је највише признање Удружења књижевника и додељу је се на Савиндан, на свечаној академији. Додељен је малом броју људи за изузетан допринос. Културни живот се код нас одвија на специфичан начин, под окриљем Градске управе – подсетио је Луне Левајац, председник Књижевног друштва ”Мрчајевци” и председник Надзорног одбора Удружења књижевника Србије. Захваљујући помоћи из градског буxета, и ”Мрчајевачки песнички сусрети” живе 22 године. Окупљају велики број стваралаца, не само из Србије, него и света. Главна организација припада КД ”Мрчајевци” и УКС.

– Град Чачак доста помаже културу и стваралаштво. Потврда свега тога је и да ће догодине бити прва Национална престоница културе – потврдио је и Живорад Жика Ајдачић, дугогодишњи генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије.

У име градоначелника Милуна Тодоровића, ”Светосавско Благодарје” је примио заменик Владан Милић. Том приликом подсетио је и на речи Винстона Черчила: ”Шта ће нам победа, ако немамо културу!”

– Захвалност Удружењу књижевника, али и градоначелнику који је заслужан за стабилност нашег буџета. Зато можемо да издвајамо новац за културу, спорт и остале непрофитабилне делатности. Сматрамо да је та помоћ наша обавеза. Драго ми је да је Чачак на путевима културе и да ће оправдати звање прве Националне престонице културе – изјавио је Владан Милић. Њему је припала и почасна чланска карта Удружења књижевника.

Узвратила је и Градска управа. Удружењу књижевника Србије, Књижевно просветној заједници Чачак и Друштву ”Мрчајевци” припали су зидни сатови.

Главни повод званичног пријема у Градској управи била је и додела чланских карата по позиву. Уручене су песницима Милојку Калосеровићу и Зорици Лешовић Станојевић. Услов је био најмање два објављена дела. Почасни члан постала је и Весни Јевђенијевић, директорка Основне школе ”Татомир Анђелић”, музичар, текстописац, сликар. Препознатљива обележја те школе су и Песнички трг и Песнички парк, на којима се одвијају ”Песнички сусрети”.

Осим добитника, на свечаном пријему у Градској управи гости су били и Мајо Даниловић, секретар редакције Књижевних новина, Гроздана Цица Лалић, вршилац дужности генералног секретара Удружења књижевника, као и представници Културно-просветне заједнице Србије и Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.