Aktuelno Grad

Predstavljen nacrt elaborata o opravdanosti ustupanja zemljišta u novoj industrijskoj zoni nemačkoj firmi „Forverk“

 

Grad Čačak će ustupiti zemljište u novoj industrijskoj zoni u Preljini renomiranoj nemačkoj kompaniji „Forverk“ za izgradnju fabrike, u kojoj će u narednih pet godina biti otvoreno 1.000 novih radnih mesta. Do kraja godine bi trebalo da bude izgrađeno oko 40.000 metara kvadratnih halskog prostora, što bi značilo i zapošljavanje prvih stotinak radnika. Tim povodom, na današnjoj sednici Gradskog veća predstavljen je nacrt elaborata o opravdanosti besplatnog ustupanja gradskog građevinskog zemljišta površine od 14,2 hektara nemačkom investitoru.

Kako je ocenio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, elaborat daje pozitivno mišljenje o ustupanju zemljišta nemačkoj kompaniji „Forverk“, jer će ona ispuniti čak i više od onoga što je predviđeno Uredbom Vlade Republike Srbije za davanje podsticajnih mera stranim investitorima.

– Po Uredbi Vlade Srbije, jedan od parametara za subvencije i ustupanje zamljišta je da investitor na dva ara zaposli jednog radnika, što na površini od 14, 2 hektara iznosi 710 zaposlenih. „Forverk“ se obavezuje da će zaposliti minimalno 1.000 radnika. Prema proceni Poreske uprave, ta površina koju mi dodeljujemo vredi oko 3,4 miliona evra – naveo je Todorović, objašnjavajući da će elaborat biti na javnom uvidu osam dana, a nakon toga ponovo na sednici Gradskog veća, nakon čega će se o njemu izjasniti Skupština grada i Vlada Republike Srbije, da bi nakon sprovođenja celokupne procedure usledilo i potpisivanje ugovora o ustupanju zamljišta.

Realizacijom ove investicije, Grad Čačak će ostvarivati prihode od najmanje 6,5 miliona evra godišnje, po raznim osnovama, a najviše od poreza na zarade i imovinu, kao i ekološke takse. Na deo prihoda mogu računati i javna preduzeća, kao i domaće firme koje će biti angažovane na izgradnji nove fabrike ili uspostaviti poslovnu saradnju nakon otvaranja novih pogona „Forverka“ u Preljini.

Kako je naveo gradonačelnik Todorović, ukoliko investitor ne ispuni ugovorne obaveze ili odustane od ulaganja, Grad Čačak će biti zaštićen bankarskim garancijama i menicama, od kojih može da naplati 3,4 miliona evra za 14 hektara ustupljenog zemljišta.

– Ubeđen sam i znam da do toga neće doći, ali moramo biti zaštićeni maksimalno – rekao je gradonačelnik Čačka.

V. S.

Оставите одговор