Aktuelno

Нико као Шумадинци

Проглашење победника и додела „Златног лонца“. Синоћ завршена 16. „Купусијада“. 

– Дошли смо са намером да из Мрчајеваца понесемо поклон. Јесте да смо у срцу Шумадије, али награда нам је била намењена. Наша екипа имала је 15 чланова. Све одабрани људи од Београда до Смедеревске Паланке. Веровали смо нашој главној куварици, она је из Аранђеловца – убеђен је Милутин Седларевић, члан победничке екипе ”ИМ МЕС – Давид” ДОО, да Шумадинци најбоље кувају кисели купус. Његова екипа представљала је Смедеревску Паланку. Први пут су се такмичили на ”Купусијади” и успели да победе у категорији угоститељи.

 

 

У три категорије, у спремању киселог купуса, пријавило се 48 учесника. Како је рекао директор Туристичке организације Војин Јаковљевић, три пута више него 2017. Професионалци и љубитељи кулинарства пријављивали су се до пред сам почетак такмичења.

– Недавно смо били први у Заблаћу. Спремали смо сатараш, а сада смо освојили ”Златни лонац” у Мрчајевцима. Тајна је у дружењу и добром кувању. Што више меса, то је бољи кисели купус – кажу чланови екипе ”Аутопревоз” Мрчајевци. Њима је припало прво место у категорији цело село кува.

Прво учешће и победа! ”Златни лонац” у категорији екипе и појединци припало је ”Омладини Атенице”.

– Такмичило се нас петоро. Хвала мојој екипи која је одрадила лавовски посао. Били смо овде три дана, дошли смо да се дружимо и победили! Надам се да ће нас догодине бити више у екипи – презадовољан је Марко Достанић, члан екипе ”Омладина Атенице”.  

ЗАДОВОЉНИ ОРГАНИЗАТОРИ

Три пута више такмичара у кувању киселог купуса него прошле године, саобраћајне гужве из прваца Краљева и Чачка, пуне шатре, полупразни лонци, презадовољни организатори… Све ове чињенице најбоље указује колико је гостију из наших и околних крајева дошло на ”Купусијаду”. И претходних година највећи део новца, опредељен из градске касе, био је враћен.  Сада ће, врло вероватно, уложена сума бити премашена.

– У суботу и недељу није било лако стићи до Мрчајеваца. Врло смо задовољни, све је протекло без икаквих инцидената, опет смо доказали да је ово најбоља манифестација у Моравичком округу и шире – сматра Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак, једног од организатора ”Купусијаде”.

– Сви смо победници, Град Чачак, гости који су дошли у Мрчајевце, одакле смо послали једну прелепу слику у Србију, а зашто да не, и у свет. Показали смо да знамо да ценимо и негујемо српску традицији. ”Купусијада 2018” превазишла је наша очекивања. Према првим проценама, вероватно ће и више новца бити враћено.

Издвојено је 2.200.000 динара. Зарада од закупа угоститељским објектима одлази право у градски буџет – изјавио је, у име покровитеља – Градске управе Чачак, Игор Трифуновић, председник Скупштине града.

КУПУСА НИ ЗА ЛЕК!

Колико је киселог купуса поједено у Мрчајевцима за три дана? Није ни важно. Решили су људи да се проведу и нису се обазирали на гужву или цене. Имало је и оних који су јутрос хтели да пробају купус. Али, чак ни код својих познаника нису могли да купе, макар порцију.

– Немам, брате ни за лек! Све отишло! Спремили смо 15 товара киселог купуса, да ти не причам за месо – одговорио је један угоститељ.

Овако било јуче, а данас?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.