Kultura Prva prestonica kulture - baštinik novih vrednosti

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЧАЧАНСКА РОДНА“ (1)


Пројекат града Чачка као прве националне престонице културе 2023. године, „Чачанска родна“, представљен је у понедељак, 12. децембра, у простору Културног центра у Чачку. Реч је о пројекту који је инспирисан европском престоницом културе покренуло Министарство културе Србије уз подршку Владе Републике Србије као један од својих најзначајних пројеката. Презентацији пројекта, чији су носиоци све установе културе и поједина удружења у Чачку, присуствовала је потпредседница Владе РС и министарка културе Маја Гојковић, руководство Града Чачка на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, бројни културни посленици, а догађај је изазвао и велику медијску пажњу.

Концепт пројекта „Чачанска родна“ заснован је на вредностима које чине људи Чачка који су током историје формирали културни профил овог града асоцирајући на плодно тло за све људске делатнoсти и доноси како инфраструктурне новине кроз формирање нових музејских целина, тако и оснивање нових и иновирање постјеће културне продукције. Биће реализован у четири тематске целине којима ће бити обухваћи сви планирани културни садржаји, како нови, тако и постојећи. Ти тематски оквири за планиране активности носе симболику живота у Чачку и носе називе: „На слободи“, „На Морави“, „На раскршћу“ и „На калдрми“.   

Полазећи од опредељења Министраства културе РС за децентрализацију културе и сазнања да је Чачак место у коме се преплићу традиционално и модерно, са жељом да као такав буде препознат као национална престоница културе, министарка културе Маја Гојковић је истакла да је „Чачак у четири  програмске целине развио више од 60 културних програма за пројекат престоница културе“, који ће подстаћи укупан економски и културни развој ове средине. 

-Сам назив пројекта „Чачанска родна“ асоцира на сорту шљиве, шљивовицу, која је недавно уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине човечанства, чиме се поносимо. Титула прве националне престонице културе је истовремено и признање које подстиче и јединствена прилика да Чачак ентузијазмом, визијом и озбиљним улагањима направи суштински искорак и буде препознат као национални центар развоја културе… – истакла је министарка Гојковић и своје уверење да ћемо у наредној години „заједно славити културу и промовисати оно најбоље што Чачак има“, поткрепила именима Недежде Петровић, Владислава Петковића Диса, Бранка В. Радичевића, Соње Савић, Радомира Михаиловића Точка, Пурише Ђорђевића, војводе Степе, и многим другим, која су обележила културну и спортску сцену града на Западној Морави. 

Пожелевши свима добродошлицу градоначелник Чачка Милун Тодоровић подсетио је на бројне и озбиљне јубилеје који нас очекују у години престонице, који ће бити имплементирани и обележени одговрајућим културним садржајима: 150 година од рођења Надежде Петровић,  75 година Компаније „Слобода“, 75 година од оснивања Међуопштинког историјког архива, 60. Дисово пролеће, 50 година трајања часописа „Градац“, 30 година ликовне манифестације „Отворена књига Балкана“… 

-Све оно што су наши претходници радили на нама је да унапредимо, да направимо постојеће манифестације важнијим, битнијим, видљивијим, а нове младе таленте да подржимо и да им пружимо ветар у леђа и ослонац… И да то не буде крај, да будемо и у наредним данима и годинама престоница културе да будемо бољи и своје манифестације подигнемо на још виши ниво – рекао је, поред осталог, градоначелник Милун Тодоровић. 

З.Л.С.

престоница
престоница


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.