Kultura

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA MANASTIRA VAZNESENJE

U Čačku je večeras predstavljena monografija o manastiru Vaznesenju iz Ovčarsko-kablarske klisure, čiji je inicijator arhimandrit Timotej, iguman manastira.

U prethodnih nekoliko godina, grafički dizajner Jelena Kužetić i Aleksandar Perković su prikupljali materijal o manastiru, vršili njegov odabir i uradili dizajn.

Najobimnija građa o manastiru je pronađena u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Manastir Vaznesenje podignut je na severnim padinama Ovčara, a zbog svog položaja u klisuri nije dostupan pogledima putnika koji prolaze ovim područjem.

Može se samo pretpostaviti da je manastir izgrađen na temeljima stare manastirske crkve, ali o tome nema preciznijih podataka.

Prvi pisani trag je iz 1525. godine gde se pominje u turskom popisu stanovništva i sela.

To znači da je manastir postojao početkom 16. veka, a da datira iz ranijeg perioda. Ne zna se ko je ktitor i kada je podignut.

Manastir je najverovatnije stradao, kao i većina drugih svetinja u klisuri, za vreme Velike seobe 1690. godine.

Nakon više neuspešnih pokušaja obnavljanja, tek je tridesetih godina 20. veka, episkop Nikolaj Velimirović krenuo u obnovu ovog manastira.

Manastir je do 2012. godine bio ženski, kada je preimenovan u muški, blagoslovom blaženopočivšeg Episkopa žičkog Hrizostoma.

Promociju monografije “Manastir Sveto Vaznesenje”, u okviru manifestacije “Štampana reč 2019”, organizovali su Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” i Udruženje Irmos.

Finansijska sredstva za pripremu i štampanje monografije je obezbedio grad Čačak.

U programu su učestvovali priređivač monografije Jelena Kužetić, profesor književnosti dr Vladimir Dimitrijević, iguman manastira Vaznesenja arhimandrit Timotej, kao i beogradski muzički sastav Čalgija koji je izveo stare srpske pesame.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.