Kultura

PREKO MOSTA NA ĐURĐEVIĆA TARI DO MORAVE

VEČE DURMITORSKIH PJESNIKA U ČAČKU

U čast dugogodišnje saradnje Ogranka Vukove zadužbine – Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića“ i Fondacije Vukove zadužbine za Žabljak, Šavnik i Plužine, pesnicima gostima 17. Međunarodnih mrčajevačkih pesničkih susreta organizovano je u petak, 22. septembra, u Galeriji Narodnog muzeja, književno veče pod nazivom „Veče durmitrskih pjesnika“. Svojim stihovima oglasili su se pesnici iz Podgorice, čije je poreklo vezano za ovu čarobnu planinu i njena jezera: Dragutin Budo Novosel, predsednik Fondacije, Slobodan Vučinić i Čedo Kovačević ČeKov. Dobrodošlicu na guslama, instrumentu koji ima svaka durmitorska kuća, poželeo im je Jugoslav Grbović, član Guslarskog udruženja „Tanasko Rajić“ iz Čačka i Kristina Grujović, solista ženske pevačke grupe „Lira“. Podsetivši na dugogodišnju i plodnu saradnju zadužbinara sa Durmitorcima, goste je pozdravila predsednica čačanskog Ogranka mr Grozdana Komadinić. Odlomke i odabrane stihove kazivala je Ljiljana Glintić, a biografije ovih stvaralaca predstavila Zorica Lešović Stanojević.

Dragutin Budo Novosel (1954), diplomirani ekonomista iz Podgorice, rođen je u selu Bosači nadomak Žabljaka, glavni je i odgovorni urednik lista „Glas Žabljaka“, vlasnik Izdavačke kuće „Novograf“, bio je direktor prestižnih izdavačkih kuća „Obod“ i „Pobjeda“, piše i objavljuje poeziju, eseje i književnu kritiku. Kao predsednik Fondacije Vukove zadužbine za ove tri durmitorske opštine, Novosel je govorio o rezultatima koje je ova organizacija ostvarila u proteklih 20 godina, a upravo ove godine obeležava taj jubilej. Radi negovanja Vukove postojbine, njegovog imena i dela, Fondacija je uspela da u Petnjici, nedaleko od Šavnika, zavičaju Vukovih predaka, 2005. godine podigne spomenik Vuku Karadžiću i Spomen park „Vukovi korijeni“.

Tu se svakog Petrovdana, kraj kamena temeljca doma Vukovih predaka, organizuje literarni konkurs za učenike osnovnih škola i dodeljuju nagrade, a svake treće godine se organizuju i naučni skupovi posvećeni Vukovom delu. Sa ovih manifestacija objavljeno je i osam zbornika, rekao je Novosel i govorio svoju vitešku pesmu epskog katrena „Vojvotkinja“.

Novinar JNA, pesnik i publicista Slobodan Vučinić, rođen je u Pavinom Polju kod Bijelog Polja. Profesor je književnosti, završio je Filološki fakultet, studirao je u Beogradu i Skoplju, jednu godinu bio je i đak čačanske Gimnazije. Piše poeziju, prozu i književne kritike. Član je Udruženja književnika i Udruženja novinara Crne Gore. Vučinić potpisuje 20 knjiga poezije, dobitnik je više pesničkih i novinarskih nagrada, a predstavio se izborom patriotske i porodične lirike, protkane tradicionalnim i etnološkim vrednostima svog doma i zavičaja.

Čedo Kovačević (1930) je rođen u Kovačkoj dolini u Žabljaku. Gimnaziju je učio u Nikšiću i Splitu, a Geodetsko vojno učilište završio je u Beogradu, gde je studirao i geografiju na PMF. Radio je u Geografskom institutu JNA u Beogradu, Geološkom zavodu Srbije, rudarskoj industriji u Zambiji, a do penzionisanja u Geodetskom zavodu Crne Gore. Piše pesme, aforizme, haiku poeziju, lirske zapise, kritike… Objavio je 11 knjiga, među njima su i protesne pesme, stihovi posvećeni lepotama Durmitora i reke Tare, kanjonima, mostovima, planinskim vrhovima, vinu, ženi… Dobitnik je više nagrada, član je UKS, Haiku udruženja S i CG, Udruženja književnika CG i Književnog kluba Žabljak.

Z. L. S. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.