Grad Kultura

Премијерно извођење представе „Слобода говора“

Позоришна представа „Слобода говора“

Poster Sloboda govora Vladan Matijevic PRN

Премијера представе „Слобода говора“ настале по роману добитника Нинове награде, Владана Матијевића, заказана је за вечерас, 16. новембар, у 20 часова, на великој сцени Културног центра Чачак.

Представа је рађена у продукцији Градског позоришта Чачак, у оквиру програма Престоница културе Србије 2023 – „Чачанска родна“ и овом приликом биће бесплатно приказана за све љубитеље позоришне уметности. Режију потписује Никола Бундало, а играју Вахид Џанковић, Јована Берић, Филип Милићевић и Никола Воштинић. 

Роман о убиству новинара, изневереном пријатељству и неоствареним амбицијама, критичари сврставају у трилер у кафкијанској атмосфери, а Градско позориште Чачак ће ово дело представити кроз једну модерну драмску предлошку. 

Према речима редитеља Николе Бундала окосница романа је смрт угледног новинара, који је због своје писане речи у колумнама платио главом. 

-Шта је слобода, регулисано, цензурисано медијско небо или ово када је доступно све, сваки садржај, свака информација? Заправо, сада бисмо могли рећи да живимо у слободи? Да ли смо ми актери у представи која нам се сервира? Главни јунак Владимир Филиповић, на исти дан када је његов колега новинар киднапован, креће пут Чачка на конгрес. Како одмиче, тако уз Владимира, публика постаје „жртва“ позоришне представе, коју мора да прихвати као стварност. Као и сваки пут, када смо уверени да многе ствари нису могуће, стварност нас демантује и суочени смо са тиме да живимо у имагинаријуму какав је немогуће написати и изрежирати – сматра Бундало.

-Многи су нажалост, постали познати тек након смрти. Морали су да умру да би народ обратио пажњу на њих и њихов рад. Исто тако, има их који нису те среће, има оних који оду без да их ико икад чује. Нека „Слобода говора“ буде глас за све њих, за све оне страдале на улицама, путевима, осујећених да живе, који не добију другу шансу да живе, јер заједница нема интереса да њихово име одржава у животу – те нек буде глас нарочито за оне чије име, како се у представи каже „неће понети ни улица ни мост“ – истиче редитељ Никола Бундало.

Позоришну представу „Слобода говора“ у репризном термину публика може погледати 25. новембра у Великој сали Културног центра Чачак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.