Društvo

Preporuka da mladi od 16 i 17 godina prime vakcinu

Tinejdžeri od 16 i 17 godina, koji su označeni i kao „superprenosioci“ virusa, mogu da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim vakcinalnim punktovima u zemlji, a cepivo koje ta populacija može da primi je proizvođača Fajzer-Biontek, podseća Mirsad Đerlek.

Ističe da je poželjno da imaju nalaz ili potvrda pedijatra o zdravstvenoim stanju, posebno zbog lekara koji rade na vakcinalnim punktovima.

Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, a nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece sa nasleđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra“, ističe Đerlek.

Poručuje da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spreči zaražavanje u toj populaciji i podseća da je bilo pacijenata sa 16 i 17 godina koji su imali teži oblik bolesti.

Tinejdžeri mogu da se vakcinišu na svim punktovima u zemlji i bez prethodne prijave preko portala e-Uprave, kaže Đerlek.

Na pitanje koliko njih se do sada vakcinisalo, Đerlek kaže da ga raduje činjenica što se sve više mladih vakciniše.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.