Projekti Rasadnik uspešnog porodičnog preduzetništva

Препорука најбоља реклама

Још један пример уједињене породице. Иако, тек, део савременог рачунарства почива на њима, добро га носе Александар Јованоски и Анђелина Рајовић. Брат и сестра који воде фирму за сервисирање рачунара и продају опреме. ”Гибли”, а шта значи додатак ”АМ”?

Александар Јованоски

  Александар и Маја, његова супруга. Она је у породици најјачи ”предузетник”, одгаја троје деце – каже Анђелина. Њен брат је оснивач и покретачка снага фирме. Почео је пре десетак и више година. Студирао је информатику, кроз рад се усавршавао, савладавао корак по корак. Сећају се Чачани фирме ”Гибли” и из Мутапове улице. Ипак, последњих пет, шест година стално одредиште је у Солунској.

– Он је све сам урадио, ја сам запослена код њега. Помажем му колико год могу, морам бити прави човек од поверења. Његова и моја егзистенција зависе од овог посла. И то сваки дан морамо да доказујемо. Наравно, радом. Осетили смо добро пандемију корона вируса, иако је од тада, на неки начин, постао популаран ”онлајн” начин живота.

Анђелина Рајовић

Тај чудесни свет који нас води далеко и оставља на истом месту. Али, испливало је време беспарице и посебно је  уочљиво у продаји рачунарске опреме. Ипак, не можемо остати на истом месту. Покреће нас једино рад, свакодневни и стални. Код нас највећи терет посла носи мој брат – напомиње Анђелина. Као и већина приватних предузетника, ни они немају радно време, слободне суботе и недеље, дуге одморе, предахе. Прави пример је и разговор за ”Чачански глас”. Колико год да је желео да у њему учествује, Александра је посао одвео на другу страну. Још када су неки већи проблеми на информатичким мрежама, заборави се све. Онда посао дође у пуном изражају.

Стекли смо сталне муштерије. Они који су задовољни нашим радом, препоручују нас другим људима. Што је најважније, има их! Ако је застала продаја нове, мора се одржавати постојећа рачунарска опрема. Мој брат је отишао далеко и у знању, које му је неопходно да би се одржао у послу. Ако је он мозак многих рачунарских и пословних операција, морам бити подршка у сваком другом погледу. Нас двоје смо решили да нам препорука буде најбоља реклама. И зато се стално морамо доказивати и показивати!

Уколико из радозналости трагате за значењем речи ”Гибли”, на интернету ћете пронаћи да се тако назива врста ветра који дува у Северној Африци. Јак је, врео и сув. За разлику од тог афричког, правог ветра, овај чачански је увек топао и услужан, колико је коме потребно. Зна да донесе и велику радост! Тај ”онлајн” начин живота има и доста доброг. Тако и породицама Јованоски – Рајовић. Научили су Александар и Анђелина много од родитеља, који нису били приватници, али су правили коре за пите и гибанице. Тако су и децу навикли од малена да раде, не лутају и не одустају од започетог посла.

Ово је оно што најбоље знамо да радимо. Нашој деци тек предстоји да се опредељују и одлучују. Мој брат има две ћерке и сина, ја две одрасле ћерке. Моји су отишли у неком другом смеру, за братанце ћемо видети, још су мали. Важно је да свуда развијамо предузетнички дух и у породици и у послу – сматра Анђелина Рајовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.