Društvo Grad

ПРИПРЕМЕ ЗА НОВУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

ТОПЛАНЕ ЋЕ БИТИ СПРЕМНЕ ДО 1. ОКТОБРА

Чачанске топлане ће за испоруку топлотне енергије бити спремне до 1. октобра, као и претходних година, потврдио је за наш лист директор ЈКП за грејањеЧачакДанко Ћаловић. Иако грејна сезона званично почиње 15. октобра, у овом предузећу су актуелни завршни ремонти постројења, испитивања и припреме за почетак нове грејне сезоне.

Данко Ћаловић, директор ЈКП за грејање „Чачак“

Сва постројења система даљинског грејања, укључујући и топлотне изворе, мрежу и подстанице су у функционалном, исправном стању. Углавном су завршени редовни ремонти по котларницама. Поред инвестиционих радова, у току је уређење вертикала по подстаницама и зградама које су на систему даљинског грејања. 

– Водом смо напунили већ 90 одсто зграда, потом ће уследити топле пробе, тако да ће систем даљинског грејања бити спреман за почетак грејне сезоне, као и ранијих година, до 1. октобра. Енергенти су обезбеђени, потписан је уговор са Јавним предузећем “Србијагас” за испоруку гаса за ову грејну сезону. Такође је важно да наше предузеће не дугује ниједном добављачу – нагласио је на почетку разговора Данко Ћаловић, директор ЈКП за грејање “Чачак”.

Поред свеобухватне рационализације свих трошкова у предузећу, даљински систем грејања је постао изузетно ефикасан и захваљујући унапређивању техничко технолошког процеса, постављањем SCADA система, нових котлова и горионика. Истовремено, добро пословање менаxмента помогло је да се у протеклом периоду смањи и цена грејања. “Иако је само у првој половини ове године гас поскупео за око 18 одсто, а не знамо колико ће још до краја године, не планирамо повећавање цене грејања, која је готово иста као 2013.”, подсећа директор.

ПОДИЗАЊЕ НИВОА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ПРЕДУЗЕЋА

– Ове године смо уложили значајна средства за имплементацију SCADA система на главне топлотне изворе у граду. Изузев котларнице “Просвета”, сви остали, главни топлотни извори биће повезани системом даљинског управљања и надзора. Систем праћења и надзора топлотних извора и подстаница SCADA омогућиће још ефикасније управљање и рационализацију трошкова процеса производње топлотне енергије. С обзиром на то да смо од донације USAID и из сопствених средства изградили око 50 топлотних подстаница и повезали их у SCADA систем, којим управља стручан кадар, сваке године смањујемо трошкове даљинског система грејања и остварујемо велике уштеде гаса и струје. Управо нам додатне уштеде поможу да не мењамо цену грејања, наравно уз рационализацију система и добру наплату потраживања – каже Ћаловић.

Иначе, организација USAID је одлучила да подржи рад топлана у градовима Србије, кроз процес повећања енергетске ефикасности рада система грејања. Како је директор навео, поред тога што ће бити побољшан квалитет дистрибуције енергије и смањен утрошак енергената, истовремено ће допринети и побољшању еколошких услова и повећању очекиваног века трајања система, уз оптимизацију трошкова. Јавно комунално предузеће “Чачак” ће, у овој и годинама које долазе, надоградњом опреме и имплементацијом ових процедура константно подизати ниво енергетске ефикасности предузећа и локалне заједнице у целини, нагласио је наш саговорник. 

ИНВЕСТИЦИЈЕ ТОКОМ ЛЕТА

Међу главним инвестицијама током лета били су и завршни радови нове гасне котларнице “Факултети – ОШ Вук Караџић”, која се налази између Агрономског факултета и Студентске мензе, за коју су Град и ЈКП “Чачак” издвојили по 15 милиона динара. 

– У ствари, нова котларница је технички завршена пре неколико месеци, као и повезивање Основне школе “Вук Караџић”, Техничке и Музичке. За прикључење факултета на котларницу сви припремни радови су завршени и уговори потписани, а након издавања грађевинске дозволе за коју су обезбеђени сви услови, биће повезане и високошколске установе. Пре почетка грејне сезоне и овај комплекс ће бити прикључен на систем даљинског грејања. На овај начин биће “угашене” све котларнице у овом делу града које као погонско гориво користе нафту, мазут и угаљ, а обезбедиће се поузданије и квалитетније грејање и чистији ваздух – подсећа Ћаловић.

Миљан Штрбац, технички директор ЈКП „Чачак“

Према речима техничког директора ЈКП за грејање “Чачак” Миљана Штрбца, урађена је реконструкција малог котла у Градској топлани, а по зградама се завршава пуњење система за грејање водом. 

– У Улици 10 измештамо топловод, а разматрају се могућности и цене измештања топловода из корита Лозничке реке, испод железничке пруге, без обзирана то што поседује грађевинску дозволу. Урадићемо крак за Улицу Надежда Петровић, а код солитера у Немањиној 31-33, треба да заменимо део крака топловода код Основне школе “Милица Павловић”. Имали смо проблем током читаве прошле грејне сезоне са зградом у Немањиној 72-76, познатом као “Фонтана”. Током лета смо испитали секундарне инсталације у “Фонтани” и закључили да је притисак константан и да вода није нестајала. Још једном можемо да потврдимо да је, ипак, било намерно просипање топле воде из секундарног система – нагласио је Миљан Штрбац.

СОЛИДНА НАПЛАТА ПОТРАЖИВАЊА

Иако је и иза овог јавног предузећа тежак период услед пандемије ковида, наплата потраживања је, ипак, била солидна. 

– Можда је мања за пар процената, али је и даље око 100 одсто наплаћених потраживања која су фактурисана у текућој години. Решавамо и проблеме старих дуговања наших корисника, па се смањује и број великих дужника. И овим путем позивамо кориснике да заједно са нашим стручним службама пронађемо најбоље решење у вези са дуговањима, као и другим проблемима уколико их имају. Увек саветујемо дужнике да избегну утуживања, јер су накнаде за ангажовање извршитеља високе, а наше комисије, оформљене од Надзорног одбора предузећа, могу да помогну у вези са начином отплате дуговања – апелује Данко Ћаловић.

Нела Радичевић

НОВА ПРИКЉУЧЕЊА У СКЛАДУ СА РАЗВОЈЕМ ГРАДА

Када је реч о новим прикључењима, директор Ћаловић наглашава да се предузеће прилагођава развоју нашег града и подсећа да у овом тренутку Чачак доживљава експанзију станоградње. На основу одлуке Надзорног одбора ЈКП за грејање “Чачак” смањена је такса за прикључење на даљински систем грејања чак десет пута, односно, са 1.000 на 100 динара по kW инсталисане снаге. До пре неколико година такса за прикључење је износила 3.000 динара. Уважавајући интересе инвеститора, менаxмент предузећа разматра да у наредном периоду измени Одлуку о грејању и да, евентуално и прикључне топловоде финансира до одређене удаљености од магистралних топловода:

– Тренутно се ради и пројектна документација за прикључење зграде Историјског архива и Народног музеја на даљински систем грејања, а у наредном периоду вероватно ће бити повезане и Уметничка галерија “Надежда Петровић” и “Соколана” заједно са Спортском халом, која се гради поред Прекршајног суда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.