Aktuelno Grad

ПРИВРЕДНИЦИ КРАСНОДАРСКОГ КРАЈА ДАНАС БОРАВИЛИ У ЧАЧКУ

ЦИЉ ПОСЕТЕ – УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИВРЕДНЕ И КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ

Унапређење сарадње, пре свега у области привреде, али и осталим сферама живота, била је тема данашњих разговора представника Града Чачка и чачанских привредника са члановима делегације Краснодарског краја, која је допутавала у град на Морави у оквиру програма седмодневног боравка у Србији. Руску делегацију су чинили представници великих компанија из Краснодарског краја из различитих области привреде, али и оних које се баве испитивањем привредне климе и тржишта, као и заштитом животне седине.

Госте из Краснодарског краја је поздравио заменик градоначелника Чачка Владан Милић, изразивши уверење да ће овај састанак бити само један у низу на путу продубљивања међусобне привредне и културне сарадње Србије и Руске Федерације.

–  Ми смо још 2019. године остварили сарадњу са уметницима из Краснодара, а сада настављамо да је ширимо са братском Русијом и верујемо да ће у блиској будућности она бити подигнута на далеко виши ниво, пре свега у области привреде. Надамо се да ћемо, захваљујући томе, повећати и извоз наших производа на њихово тржиште – нагласио је Милић.

У име организатора сусрета, присутним привредницима Краснодарског и чачанског краја се обратио пуковник Стево Вранић, врховни атаман Удружења козака Србије „Благовести“, и изразио велико задовољство што се међу локалним самоуправама које су обухваћене овонедељном посетом руске делегације Србији нашао и Град Чачак, који има одличне потенцијале за унапређење економске и сваке друге сарадње са потенцијалним партнерима из Руске Федерације, како у сфери привреде, тако и у  осталим областима живота.

Пуковник Стево Вранић, врховни атаман Удружења козака Србије „Благовести“

– Све више руских инвеститора долази у Србију и они препознају да овде постоје велике могућности за сарадњу. Циљ састанка са представницима Града Чачка и привредницима чачанског краја је изналажење нових могућности за заједничке инвестиције и унапређење, пре свега, економске сарадње. Ово је идеална прилика да руски и чачански привредници размене искустава и успоставе међусобне контакте у циљу отварања заједничких компанија, здружених улагања, реализације пројеката и унапређења сарадње на свим пољима. Економија и култура треба да буду ослонац свих односа које међусобно граде Србија и Руска Федерација, а у овом случају Град Чачак и Краснодарски крај.

Директор Фонда развоја Краснодарског краја и народни посланик Илија Шакалов је истакао да је циљ њихове мисије економско-трговачки, духовни и културни развој Града Чачка и Краснодарске регије. 

Директор Фонда развоја Краснодарског краја и народни посланик Илија Шакалов

– У саставу наше делегације се налазе представници великих компанија које се баве пољопривредом, металургијом, конструкцијама, очувањем екосистема и уклањањем последица загађења… Срби и Руси су два иста народа и на оваквим састанцима треба да продубимо економску, духовну, културну и сваку другу сарадњу. Надамо се да ће, захваљујући овом сусрету, привредници Чачка и Краснодарског краја унапредити међусобну сарадњу, што ће позитивно утицати на бржи привредни развој наших регија. Циљ наше посете је унапређење не само економске, већ и духовне и културне сарадње Руске Федерације и Србије и било би нам драго да видимо представнике Града Чачка ускоро у нашем крају, како бисмо конкретизовали закључке до којих смо дошли током данашњих разговора – казао је Шакалов.

Горана Танасковић, руководилац РПК Моравичког и Рашког округа, ОЈ Чачак, нагласила је да је и до сада постојала сарадња домаће привреде са руским компанијама, али  да су одређене административне процедуре у претходном периоду биле ограничавајући фактор да се она подигне на далеко виши ниво, иако, реално, постоје огромни потенцијали за њено унапређење. 

Горана Танасковић, руководилац РПК Моравичког и Рашког округа, ОЈ Чачак

– Не можемо рећи да имамо велику сарадњу са руским предузећима, негде око 4,5 посто укупног извоза Града Чачка и Моравичког округа односи се на пословање са Руском Федерацијом, али изменом административних процедура и укидањем забрана које су постојале сада је олакшан извоз, посебно артикала који иду из Чачка. На тржиште Руске Федерације из нашег краја највише иде воће и поврће, пре свега свеже воће. Надамо се да ће се у наредном периоду повећати обим извоза производа са подручја Града Чачка, а уједно и Моравичког округа, првенствено због поједностављивања извозне процедуре. Многи наши привредници који послују са Руском Федерацијом,  своје производе извозе, такође, и преко београдских, новосадских и суботичких фирми, тако да се процењује да тај извоз на годишњем нивоу исноси преко 40 милиона евра. Очекујемо да ће наша спољнотрговинска размена са Руском Федерацијом ускоро бити подигнута на далеко виши ниво, посебно након обављених разговора са привредницима Краснодарског краја – рекла је Горана Танасковић.

Представници Града Чачка су искористили ову прилику да гостима из Руске Федерације представе привредне, туристичке и културне потенцијале чачанског краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.