Društvo

ПРОГРАМ „МОЈА ПРВА ПЛАТА“: ПРАКСОМ У РАДНОМ ОКРУЖЕЊУ ЛАКШЕ ДО ПОСЛА!

Национална служба за запошљавање, на основу Уредбе о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ, расписала је у петак, 20. августа, jавни позив на који могу да се јаве незапослени млади, до 30 година старости, и заинтересовани послодавци. Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и Привредне коморе Србије, а његов циљ је да се подстакне оспособљавање младих за рад као и запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

Програм ће бити спроведен кроз четири фазе. Прва фаза реализације је намењена искључиво послодавцима, који се у периоду од 20. августа до 20. септембра пријаве на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs. Друга фаза реализације програма је намењена незапосленима, који ће се у периоду од 1. до 31. октобра пријављивати на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs. Трећа фаза реализације програма је избор кандидата од стране послодаваца. Послодавци имају могућност да врше процес селекције пријављених кандидата од почетка пријаве. Послодавци из приватног сектора ће вршити коначни избор кандидата у периоду од 1. до 15. новембра, a послодавци из јавног сектора у периоду од 16. до 30. новембра. У року од 15 дана од дана завршетка избора кандидата, формираће се коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима и биће доступне на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs. Четврта фаза реализације програма је потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата и почетак спровођења програма, у року од 15 дана од дана формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.

Планирано је да се у програм укључи до 10.000 младих: са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, који немају радно искуство, односно, имају највише до шест месеци радног искуства на пословима у оквиру нивоа образовања са којим конкуришу. У тренутку закључивања уговора о реализацији програма, кандидати треба да се налазе се на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.

Програм ће се спроводити код послодавца, у трајању од девет месеци, и реализује се без заснивања радног односа. Програм се односи на приватни и јавни сектор. Приоритет за укључивање у програм имају послодавци из приватног сектора, а нарочито послодавци из девастираних подручја, у складу са прописом Владе Републике Србије о степену развијености јединица локалне самоуправе.

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму објављују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се млади оспособљавати за самосталан рад по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошљавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку.

Програм се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору, који се пријаве на јавни позив Националне службе за запошљавање, у складу са Уредбом о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ. Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица и јавни сектор ).

Током трајања програма Национална служба за запошљавање исплаћује новчану накнаду у износу од 22.000 динара младима са средњим образовањем, односно, 26.000 динара младима са високим образовањем, на месечном нивоу, и уплаћује допринос за случај повреде на раду и професионалне болести, за младе укључене у овај програм.

Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад и на тај начин повећају своје могућности за запошљавање.

Како истиче Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак РПК за Моравички и Рашки округ, привредни субјекти, посебно у периду корона пандемије, изложени су многим изазовима. Један од њих је и недостатак одговарајућег кадра.

-Након првог круга, где је преко 8.000 младих добило шансу да се усаврши и евентуално заснује радни однос у струци, расписан је и други круг конкурса, али, пре свега, као одговор на захтеве привреде. На основу анкете коју је спровела ПKС , чак 98 одсто привредника који су учествовали у првом конкурсу, изјаснили су се да ће поново учествовати и да је програм „Моја прва плата“ веома користан. Решавањем проблема који проузрокованих недостатком кадрова, привреди се омогућује да повећа обим производње и уз минималне трошкове инвестирања развија људске ресурсе. Овим програмом, послодавцима се даје прилика да изаберу кандидате према њиховим потребама, а младима је омогућено да стекну то прво искуство и праксу која је често пресудна за започињање посла истиче Горана Танасковић.
В. С.

ПРОШЛОГОДИШЊА ИСКУСТВА

Национална служба за запошљавање је реализовала програм подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“ и у прошлој години. Осим остваривања његовог главног циља који подразумева оспособљавање незапослених за самосталан рад, односно, праксу на пословима код послодавца у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, овај програм је, између осталог представљао и једну од мера ублажавања негативних ефеката увођења ванредног стања услед епидемије вируса KОВИД-19. У програм су били укључени незапослени старости до 30 годна са евиденције НСЗ, са најмање средњим нивоом образоваwа, без радног искуства, односно лица која су имала претходно стечено радно искуство краће од девет месеци.

На подручју рада НСЗ – Филијале у Чачку, прошле године је потписано 139 уговора за ангажовање незапослених, од којих 132 за обављање праксе у приватном, а седам у јавном сектору. Највише пријављених позиција било је са местом рада на територији Чачка, а затим следе Ивањица, Горњи Милановац и на крају Лучани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.